Káva za volantem zachraňuje život

18.10.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pokud se chystáte na delší cestu, kdy budete řídit auto, určitě je dobré dát na doporučení lékařů a odborníků. Ti radí se před odjezdem nejen dobře vyspat, ale před samotnou jízdou se rovněž občerstvit a povzbudit šálkem kvalitní kávy.

káva

Přes dvě třetiny všech nehod vznikají kvůli nepozornosti a v dalších víc jak deseti procentech se k tomu přidává únava.

Podle odborníka na léčebnou výživu a garanta Institutu kávy docenta Pavla Kohouta z Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha by právě pro udržení pozornosti měli řidiči pít kávu.

Kávu před jízdou i během cesty

Docent Pavel Kohout vysvětluje: "Jen kolem deseti procent řidičů a řidiček pije pravidelně na cestách kávu, řada z nich pak také energetické nápoje s kofeinem,"

Kofein se vstřebá do deseti až dvaceti minut. Délka působení závisí na zdravotním stavu řidiče a kombinaci kávy s jídlem nebo léky.

Je vhodné kávu konzumovat rovněž během cesty, například z příruční termosky – zdůrazňuje docent Pavel Kohout.

Při řízení bychom však s nápojem manipulovat neměli. Naopak, měli bychom zastavit, projít se a občerstvit, odpočinout si a získat energii na další jízdu.

Houbaři, co teď s úlovkem?

Co si najdeme, to si sníme
Místo masa si dnes dáme houby
Houby – pro voňavý oběd vyrážíme do lesa

Jak účinkuje kofein?

V lidském organismu funguje kofein jako stimulátor nervové soustavy (CNS), dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Větší množství kofeinu (tj. více než 3 mg/kg tělesné váhy – cca ve dvou šálcích kávy) oddaluje spánek a redukuje jeho trvání.

Institut kávy zahájil svoji činnost v dubnu 2010. Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovněž provozovatelem webové stránky institutkavy.cz, kde najdou zájemci množství informací nejen o pěstování a výrobě kávy a jejím složení, ale i o vlivu její konzumace na lidský organismus.

Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu, jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní vliv na zdravého jedince, i když je známo, že nikoliv každý snáší kofein stejným způsobem.

Nejoblíbenější káva

• Espreso – Šálek silné kávy, připravené ve vysokotlakém kávovaru, protlačováním horké vody přes porci kávy. Klasická porce je 7 g a 30 ml vody.

• Cappuccino – Z mléka se našlehá horkou párou pěna. Do šálku s espresem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. Často se zdobí kakaem, skořicí nebo čokoládou.

• Frapé (ledová káva) – Do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a vychlazené mléko, případně kostky ledu. Důkladně protřepeme. Můžeme ozdobit šlehačkou.

• Macchiato – Připravuje se obdobně jako cappuccino, ale použije se pouze espreso a mléčná pěna.

• Latté – Jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka

• Turecká (arabská) káva – Originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně mleté kávy a cukru s vodou. V klasické konvičce s dlouhým držadlem, v džezvě, se nechá celkem třikrát přivést do varu a usadit.

• Mocca – Připravuje se ve zvláštní dvoudílné, šroubovací mocca konvici, v jejímž dnu je voda a ve středu je sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.

• Alžírská káva – Podává se se šlehačkou a s vaječným koňakem, který pozvolna stéká na dno skleničky.

• Irská káva – Káva se smíchá se třtinovým cukrem a irskou whisky. Na závěr se pozvolna vlévá smetana.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také
Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Káva za volantem zachraňuje život

káva a dospívající

23.7.2020   |   13:57   |   od: Terez
A věděli jste, jaké účinky má kofein na dospívající? Raději opatrně

https://www.lazenskakava.cz/jake-ucinky-ma-kofein-na-dospivajici/
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 23. 7. 2020 13:58
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci