Káva za volantem zachraňuje život
18.10.2010 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Přes dvě třetiny všech nehod vznikají kvůli nepozornosti a v dalších víc jak deseti procentech se k tomu přidává únava.
Podle odborníka na léčebnou výživu a garanta Institutu kávy docenta Pavla Kohouta z Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha by právě pro udržení pozornosti měli řidiči pít kávu.
Kávu před jízdou i během cesty
Docent Pavel Kohout vysvětluje: "Jen kolem deseti procent řidičů a řidiček pije pravidelně na cestách kávu, řada z nich pak také energetické nápoje s kofeinem,"
Kofein se vstřebá do deseti až dvaceti minut. Délka působení závisí na zdravotním stavu řidiče a kombinaci kávy s jídlem nebo léky.
Je vhodné kávu konzumovat rovněž během cesty, například z příruční termosky – zdůrazňuje docent Pavel Kohout.
Při řízení bychom však s nápojem manipulovat neměli. Naopak, měli bychom zastavit, projít se a občerstvit, odpočinout si a získat energii na další jízdu.
|
Jak účinkuje kofein?
V lidském organismu funguje kofein jako stimulátor nervové soustavy (CNS), dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Větší množství kofeinu (tj. více než 3 mg/kg tělesné váhy – cca ve dvou šálcích kávy) oddaluje spánek a redukuje jeho trvání.
Institut kávy zahájil svoji činnost v dubnu 2010. Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovněž provozovatelem webové stránky institutkavy.cz, kde najdou zájemci množství informací nejen o pěstování a výrobě kávy a jejím složení, ale i o vlivu její konzumace na lidský organismus. |
Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu, jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní vliv na zdravého jedince, i když je známo, že nikoliv každý snáší kofein stejným způsobem.
Nejoblíbenější káva
• Espreso – Šálek silné kávy, připravené ve vysokotlakém kávovaru, protlačováním horké vody přes porci kávy. Klasická porce je 7 g a 30 ml vody.
• Cappuccino – Z mléka se našlehá horkou párou pěna. Do šálku s espresem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. Často se zdobí kakaem, skořicí nebo čokoládou.
• Frapé (ledová káva) – Do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a vychlazené mléko, případně kostky ledu. Důkladně protřepeme. Můžeme ozdobit šlehačkou.
• Macchiato – Připravuje se obdobně jako cappuccino, ale použije se pouze espreso a mléčná pěna.
• Latté – Jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka
• Turecká (arabská) káva – Originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně mleté kávy a cukru s vodou. V klasické konvičce s dlouhým držadlem, v džezvě, se nechá celkem třikrát přivést do varu a usadit.
• Mocca – Připravuje se ve zvláštní dvoudílné, šroubovací mocca konvici, v jejímž dnu je voda a ve středu je sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.
• Alžírská káva – Podává se se šlehačkou a s vaječným koňakem, který pozvolna stéká na dno skleničky.
• Irská káva – Káva se smíchá se třtinovým cukrem a irskou whisky. Na závěr se pozvolna vlévá smetana.
otz, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|
Podělte se s námi