Hurá na houby, aneb Co si najdeme, to si sníme!

7.8.2010 00:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Houbaři se konečně dočkali a hospodyňky, aby si mozek zlomily, jak lesní úrodu chutně upravit a nezůstávat jen u smaženice. Pár tipů přidáváme také.

košík hub

Zkraje ještě jednu vyzkoušenou radu – máte-li doma houbaře, který s radostí sebere v lese kdejakou prašivku, nemusíte mu hned kazit požitek z úlovku. Víte-li, že houbám příliš nerozumí, "podezřelé" druhy raději zlikvidujte (potají), stejně tak zapařené a plesnivé kousky, "co jsou dobré, jen je stačí trochu vykrojit..." Není proč riskovat.

• • •

Všechny recepty jsou přizpůsobené pro čtyři strávníky, pracujeme samozřejmě s houbami pořádně očištěnými.

Zapečené houby s hermelínem

Za třičvrtě hodinky byste měli z trouhy vytahovat voňavý oběd.

Potřebujete 600 g hub (jen hlavičky), dva hermelíny, jednu větší cibuli, pět stroužků česneku, tři vejce, vegetu, pepř, sůl a olej.

Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme na kostky nakrájené hlavičky hub, vegetu a rozetřený česnek, pepř a za stálého míchání necháme dusit, bez přidání vody, asi 10 – 15 minut.

Odstavíme z plotny a přidáme na kostičky nakrájený hermelín. Pokud bude příliš měkký a nepůjde krájet, klidně ho vidličkou rozmačkáme. Pořádně promícháme, sýr se začne rozpouštět, rozkvedláme vejce a přidáme do hub. Řádně promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C na 20 minut, až se udělá kůrčička.

Jako přílohu volíme chléb nebo bílé pečivo.

Hit sezóny

Grilované
sladkovodní ryby

Houbové rizoto pikantní

Na pikantní houbové rizoto si připravíme asi 750 g hub (nejlépe hříbků), které pokrájíme a bez soli vydusíme. Jestli jsme našli také žampióny, pár jich oloupeme a necháme stranou.

Dále budeme potřebovat jednu větší cibuli, stroužek česneku, dvě lžíce oleje, jeden a půl hrnku rýže, pět rajčat, hlávkový salát, pepř, sůl, 100 g strouhaného sýra, 800 ml zeleninového vývaru a dvě deci bílého vína.

V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a nadrobno nasekaný česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme. Pak podlijeme vínem a polovinou vývaru, přivedeme k varu. Přikryjeme a zlehka vaříme asi 25 minut, podle potřeby podléváme.

Rajčata rozpůlíme, listy hlávkového salátu natrháme na menší kousky. Na pánvi rozpálíme zbylý olej a na něm opražíme na plátky nakrájené žampiony. Přidáme dušené houby, rajčata a krátce vše prohřejeme.

Houbovou směs a salát smícháme s rýží, opepříme a dosolíme. Na talíři posypeme houbové rizoto strouhaným sýrem.

Houbovec

Jestli neznáte houbovec, nevadí. Právě jej můžete okusit:

Připravíme si osm rohlíků, jednu větší cibuli, tři vejce, 150 ml mléka, dvě lžíce hrubé mouky, máslo, půl prášku do pečiva, 700 g hub (volte jen tvrdé – ty vodou nasáklé vyřaďte do polévky), sůl, pepř a kmín.

Pečivo zvlhčíme mlékem, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva a vypracujeme řidší těsto. Na másle osmažíme na kostičky rozkrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby a restujeme. Směs osolíme, opepříme a dochutíme kmínem. Restujeme asi 20 minut, potom promícháme s připraveným těstem.

Zapékací mísu vymažeme máslem, rozetřeme do ní těsto s houbami a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.

Houbovec chutná i zastudena... ale ve většině případů ani vystydnout nestihne.

Houbový nákyp s květákem

Nákypy se v české moderní kuchyni moc "nepečou", ale proč bychom neměli udělat výjimku?

Připravíme si 300 g tužších hub, jeden středně velký květák, jednu větší cibuli, čtyři vejce, máslo, 80 g hladké mouky, sůl a pepř. Ještě budeme potřebovat zelenou petrželku nebo pažitku a tuk na vymazání pekáčku.

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Houby nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, zpěníme cibuli, přidáme houby, osolíme a krátce podusíme – asi 10 minut.

Vaječné žloutky oddělíme od bílků, žloutky v míse utřeme se změklým máslem, vmícháme mouku, připravené houby a květák, nasekanou zelenou petrželku nebo pažitku (trochu si necháme na dozdobení), osolíme a opepříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně do směsi.

Vymažeme zapékací misku nebo pekáček, naplníme směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C asi 30 minut.

Houbový nákyp s květákem podáváme s vařenými brambory nebo čerstvým chlebem.

Zapečený chléb s houbovou směsí

Pro případ, že nám ve špjazce zbyl jenom chléb a trochu tvrdého sýra, máme tady poslední tip. Z chleba uřízneme osm plátků, tvrdý sýr nastrouháme na hrubo, půl kila hub nakrájíme na plátky.

Potřebujeme ještě dvě vejce, jednu až dvě lžíce hladké mouky, máslo, sůl a pepř podle chuti.

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme houby a podusíme na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody.

V kastrolku rozehřejeme kousek másla, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce, podušené houby, osolíme a opepříme.

Plátky chleba potřeme máslem, rozdělíme na ně houbovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Chleba narovnáme na vyhřátý plech a v horké troubě zapékáme, dokud sýr nezezlátne.

Než se chleby zapečou, můžeme připravit libovolný zeleninový salát.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Hurá na houby, aneb Co si najdeme, to si sníme!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci