Houby – pro voňavý oběd vyrážíme do lesa!

6.8.2012 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Češi jsou známý houbařský národ a nejen proto, že v létě i na podzim často doslova po kolenou lezou v lesích. Houby sice najdeme skoro ve všech kuchyních světa, ale zpravidla jde o kupované vypěstované žampiony. Jenže, kampak na nás s obchodem! My vyrážíme do lesa...

vaření houby

Sezóna hub je tu, navíc jsou prázdniny a doba dovolených. Prostě, ideální čas vypravit se do přírody za úlovkem pro lahodnou krmi – s houbami se pracuje rychle a snadno, chutný oběd z nich vykouzlí i kuchař začátečník.

Co nám dávají

Houby se v kuchyni uplatňují pro svou vynikající chuť a aroma. A také obsahují také cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tedy látky, které naše tělo potřebuje.

Nejvíce bílkovin je v mladých plodnicích, usušené mladé houby jich obsahují až 30 procent. Přestože čerstvé houby v sobě mají až 95 procent vody a jsou nízkokalorické, jejich výživná hodnota je vysoká.

Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení. Houby obsahují množství esenciálních aminokyselin, v některých druzích je jich dokonce více, než v mase. Houby však obsahují i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá.

Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny ale obsahují karoten, – provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Najdeme v nich také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, manghan a měď.

Vepřová panenka s houbami

Pro čtyři strávníky potřebujeme půl kila vepřové panenky, půl kila hub, tři lžíce másla, jednu větší nadrobno nakrájenou cibuli, jednu nastrouhanou karotku, nadrobno nasekaný kořenový petržel, sůl, pepř, petrželku na ozdobení.

Předehřejeme si troubu na 180° C a potřeme panenku kořením. Na pánvi rozehřejeme máslo a přibližně na pět minut osmahneme panenku (nezapomínejte častěji obracet, aby se jen zatáhla, ne připálila!) až zhnědne. Poté přendáme maso do pekáčku a přibližně 30 minut pečeme.

Mezitím si připravíme sos: Houby máme očištěné a nakrájené, chceme-li použít žampióny z obchodu, musíme oloupat "kůži" z hlaviček a nakrájet na plátky. Rozehřejeme na pánvi dvě lžíce másla, přidáme cibulku a smažíme asi čtyři minuty. Poté přidáme karotku, petržel a houby, osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi 15 minut (nebo dokud zelenina nezměkne).

Když je maso upečené, vypečenou šťávu přidáme k zelenině s houbami a maso nakrájíme na plátky. Servírujeme na talíře, dozdobíme posekanou petrželkou.

Polská houbová polévka

Příprava a uvaření porce pro čtyři osoby vyjde na necelé dvě hodiny. Potřebujeme houby (máte-li jen sušené, pak asi 30 g), lžíci másla, najemno pokrájenou karotku, nadrobno nasekaný menší pórek, nadrobno nakrájenou menší cibuli, litr houbového vývaru (z vody a kostky bujónu), 3 lžíce smetany na šlehání, lžičku škrobu, špetku pepře a hrst nasekané petrželky.

Jestliže použijeme sušené houby, je třeba je alespoň na hodinu nechat bobtnat v misce s horkou vodou. Rozpustíme máslo ve větším rendlíku, přidáme karotku, pórek a cibuli a mícháme asi 5 minut nad plamenem, dokud zelenina nezměkne. Přidáme houbový bujón a houby. Přivedeme do varu, zmírníme plamen a vaříme asi 25 minut.

Smícháme šlehačku se škrobem (eventuálně moukou) na řídkou pastu. Přidáme ji za stálého míchání do vařící polévky a pár minut povaříme. Nakonec přidáme pepř a při servírování ozdobíme petrželkou.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Houby – pro voňavý oběd vyrážíme do lesa!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci