Butik jako netradiční byt

24.9.2010 00:00   |   Styl
V Praze vznikla před čtyřmi lety prodejní galerie mladých výtvarníků. Za tu dobu se na ni nabalili nejen talentovaní designeři, ale také nekonformní zákazníci. Dá se tu sehnat skoro všechno a zatím za slušné peníze.

butik

Těm, kdo jednou navštívili tyhle inspirativní prostory s provokativní jedovatě růžovou podlahou (případně se už těší z originální módy, doplňků a drobných artefaktů, které si tu pořídili), těm ani netřeba napovědět. Pro všechny ostatní – řeč je o prodejní galerii Hard „de“ core na Senovážném náměstí v Praze. Funguje a potěšuje už několik let a od letošního září tu přibyly nejen uvozovky uprostřed názvu.

Mladí designéři, nízké ceny

Prostory galerie se více otevřely, právě prošly něčím jako faceliftingem, jakýmsi prosvětlením v obou smyslech toho slova – přibyla nevšední svítidla. A galeristé se rozkoukali po tuzemsku i po světě, aby přizvali ke spolupráci zajímavé mladé designéry, kteří už ve svém oboru začínají něco znamenat. (Takže je dobré si pospíšit, dokud na ně budou peněženky stačit.)

Člověk nadaný špetkou fantazie se teď může v Hard „de“ core cítit jako na návštěvě v netradičním bytě. Je tu jídelna (včetně porcelánu, keramiky a skla), také čtenářský a kousek vedle hudební koutek, pár kroků a jsme u poliček ve spíži, naproti zase hobby zátiší na zdi... kde ovšem ve vitrinkách sběratelů motýlů nenajdete přišpendlený hmyz, ale originální kousky bižuterie.

Šperky z Pohořelce

pomáhají epileptikům

Zavařovačky i oceněné vázy

Ale takhle je to skoro se vším, s předměty běžné domácí potřeby tu totiž zacházejí s nápadem a vtipem. Zavařovací sklenice na policích dávají zapomenout na okurky v láku – tady v nich vynikají šperky ve vatových peřinkách. U klavíru v rohu byste marně hledali klávesy, místo nich vás písečné přesypy zavedou do snové krajiny šejka z Arábie...

Dekorativní a zároveň i užitné funkce nabývají nečekané materiály, u kterých tvůrci objevili a rozfoukali jiskru překvapení. Třeba stavebnice z kvádrů betonu, známých jako ztracené bednění, slouží coby pozoruhodná knihovna (včetně zajímavých publikací ke koupi). Jiný příklad: nepřehlédnutelné vázy (oceněné designblokem jako prototyp roku 2009) jsou z tzv.systému Foga, původně určeného pro výstavnictví a designéry. Jinde byste tyhle ometálované vázy nesehnali.

Modely a dárky

Platí to ostatně i pro módu (třeba nová Chi-Chi kolekce DE ´LIGHT) a její doplňky – tašky, kabely a kabelky, klobouky a čepice. Nejen marnivé ženské oko se zasekne u těchhle štendrů s módou, Chi-Chi nosí třeba kromě Petry Nesvačilové a Báry Trojanové taky Jakub Prachař.

Nuže, do galerie Hard „de“core můžete zajít za dárky a dárečky pro své bližní, za původní módou, za originálním kouskem do bytu... anebo jen tak pro inspiraci a pro poznání, o čem je současný design.

zu

Přečtěte si také


Diskuse: Butik jako netradiční byt

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci