Šperky z Pohořelce pomáhají epileptikům

27.8.2010 00:00   |   Styl
Na pražském Pohořelci nedaleko Hradu najdete nejrůznější krámky – od těch, které nabízejí pravé české kýče až po galerii, která představuje špičkové české výtvarníky.

šperky

Jednu takovou tu právě před týdnem otevřela šperkařka Šárka Jiřičná (na horním snímku její Rozverné moře) a zároveň uvedla malou módní přehlídkou své přátele výtvarníky.

Hliník, sklo, hedvábí

Šperky z eloxovaného hliníku tu například vystavuje a prodává Filip Vanas, český architekt žijící a tvořící v irském Dublinu nebo naopak Davide Penso, italský designer a sklář, který učí v Praze dělat šperky ze skla. Z jeho dílny jsme například viděli originální skleněné koule navlečené na náhrdelníku.

V galerii je zastoupena i známá česká textilní výtvarnice Ivana Follová se svými ručně malovanými hedvábnými šátky.

Sama majitelka galerie Šárka Jiřičná je známá pod jménem Rooya a věnuje se hlavně stříbrným šperkům a vinutému sklu. V Japonsku se naučila mistrovskou techniku modelování ze stříbra, kterou také sama učí u nás i v zahraničí. Při otevření své galerie uvedla, že by se tento prostor měl stát i místem setkávání výtvarníků v různých dílnách.

Přijdou i večírky

Také by se tu měly konat různé večírky s hudbou a vínem. Výnos příležitostných dražeb pak půjde ve prospěch společnosti Epistop, která je sdružením lidí trpících epilepsií.

Pro představu, jaké šperky můžete v galerii obdivovat i nakupovat, přinášíme několik fotografií děl Šárky Jiřičné. Všimněte si, jak poetické jsou jejich názvy!

Mimochodem tyto šperky mohou být i inspirací pro vás, protože obchůdky se značkou Rooya v Praze prodávají korálky a nejrůznější materiál k vlastní tvorbě, takže si můžete vytvořit šperky podle vlastního vkusu i fantazie.

zup

Přečtěte si také


Diskuse: Šperky z Pohořelce pomáhají epileptikům

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci