Místo masa si dnes dáme houby

28.8.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Je zdravé a příjemné se hodinku dvě provětrat v lese. A když najdete trochu hub, splníte příjemné s užitečným. My k tomu dodáme pár tipů, jak „úlovek“ zhodnotit.

vaříme houby

Houbami vhodně v pokrmech doplňujeme a dochucujeme maso, ale můžeme je jimi leckde i úspěšně nahradit. Dáme vám pár tipů. Základní recepty mají desítky, možná stovky variací, stejně jako je chutí a kuchařů.

Houbové klobásky

Potřebujeme kilo čerstvých hub, nejlépe směs, čtyři vejce, jednu cibuli, 10 deka slaniny, sůl, pepř nemletý, dva stroužky česneku a vyprané vepřové střevo. Očištěné houby umeleme a přidáme do nich dvě vejce. Druhá dvě vejce uvaříma natvrdo a nasekáme je najemno.

Na sádle zesklovatíme pokrájenou cibuli a přidáme ji do směsi hub a vajec. Hmotu osolíme, okořeníme, můžeme přidat majoránku, drcený česnek a důkladně rozmícháme. Poté naplníme směsí střívka, na koncích je zašpejlíme, abychom měli asi 15 cm dlouhé klobásky.

Klobásky dáme do studené osolené vody a uvedeme do varu. Poté na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Vyndáme a můžeme servírovat. Jako přílohu jsme si uvařili brambory, polité vysmaženou slaninou.

Houbofleky

Pro tři strávníky potřebujeme sáček fleků nebo širokých nudlí, půl kila pokrájených hub, dvě cibule, pět stroužků česneku, olej, mletý kmín, sůl, hrnek mléka, dvě vejce, jemně pokrájenou petrželku, tuk na vymazání pekáče.

Nudle normáně uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Houby osmahneme na rozehřátém tuku, osolíme, posypeme kmínem a dusíme, a se přebytečná voda odpaří. Promícháme s nudlemi, přidáme jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a petrželku.

Směs přemístíme do tukem vymazaného pekáčku, zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Servírujeme s kyselými okurkami nebo jakýmkoli zeleninovým salátem

Houbové placičky se sýrem

Půl kila nadrobno pokrájených hub, cibule, dva rohlíky, dvě lžíce másla, jedna smetana, dvě vejce, 15 dkg sýra, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení.

Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na másle. Přidáme houby a dusíme dokud se neodpaří přebytečná voda.

Co si najdeme, to si sníme!

Pár tipů na to, jak lesní úrodu
chutně upravit a nezůstávat
jen u smaženice.

Rohlíky pokrájíme a přelijeme vlahou smetanou nebo mlékem a necháme vsáknout. Rozmačkáme vidličkou a přidáme k houbám. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, podle potřeby strouhanku a dobře promícháme.

Z houbové směsi vypracujeme menší placičky, které smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dorůžova.

Houbové šišky

Na houbové šišky potřebujeme výhradně čerstvé houby, ale ne žampiony. Potřebujeme jich asi půl kila, dále jednu větší cibuli, dva rohlíky, hrnek mléka, sůl, pepř, dvě vejce, sádlo, zelenou petrželku.

Nasekáme na drobno cibuli a na sádle ji osmahneme do zlatova. Houby nakrájíme, osolíme a okmínujeme, přidáme k cibuli a podusíme. Maličko podlijeme a až se voda vydusí z pánve houby překlopíme do mísy.

K nim přidáme v mléce namočené rohlíky pokrájené na kostky. Přimícháme nasekanou čerstvou zelenou petrželku, dvě vejce a směs dosolíme, opepříme a dobře promícháme.

Z připravené hmoty tvarujeme šišky (když je příliš řídká, zahustíme ji strouhankou), které obalíme ve strouhance a smažíme na sádle.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Místo masa si dnes dáme houby

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci