Dcera je v tom! Co teď?

9.12.2009 00:00   |   Děti
Mami, tati, budu mít děťátko. Může to být radostná zpráva, kterou jsme už netrpělivě očekávali. Ale dost často tomu je naopak. Zvlášť, když není naše dítě na mateřství ještě dostatečně připravené.

Dcera je v tom! Co teď?

Agátě je 17 let, studuje na střední kole a chtěla by jít na architekturu. Půl roku chodí s Matějem, kterému bylo minulý měsíc 19 let a je v posledním ročníku na stejné škole. Před čtrnácti dny Agáta zjistila, že je těhotná. Teď konečně našla odvahu svěřit se s tím mámě.

Ani jedna teď ale neví, co dál. Matka je zděšená, protože její dcera je nedostudovaná, nezkušená, svého přítele zná jen krátkou dobu. A ten je navíc také finančně nezajištěný student. A Agáta? Ta se těšila na studentská léta, cestování…

Emoce nesmí převládnout

Matka i dcera v takové situaci prožívají celou paletu velmi silných emocí – od zklamání, zlosti, strachu až po neskonalou nejistotu. Co teď? Matka je ale ta zkušenější a měla by proto především myslet na dceru, která potřebuje pomoc a velkou dávku podpory.

NÁSILÍ A DĚTI – SERIÁL:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo...
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

„Jestliže totiž matka dokáže zvládnout prvotní emoce, otevře možnost další konstruktivní debatě o tom, jaká řešení existují,“ říká psycholožka Jana Sedláková. „V opačném případě může nastat hádka, která zavře vrátka k dceřině srdci. A nezkušená dívka se pak možná rozhodne z trucu tak, že toho bude třeba celý život litovat.“

Proberte všechny možnosti

Je-li dcera ochotná k debatě, proberte všechny možnosti. Je jich hned několik: Je ještě čas na přerušení těhotenství? Dcera by ale měla znát případná zdravotní i psychická rizika takového zákroku.

Pokud ona i vy tuto možnost zavrhujete a dcera by si miminko ráda nechala, je možné zvážit další možnosti. Nakolik je schopná to zvládnout sama? Jak je možné spoléhat na budoucího otce, případně jeho rodiče? A nakolik jste vy a váš manžel schopni a ochotni s péčí o dítě pomoci.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?
Patří dětem tuky a sladkosti?
Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!

Zavrhnete-li diskutabilní potrat nebo je na něj už pozdě, je třeba začít vše chystat na příchod miminka. Jistěže můžete mít na dceru velkou zlost, že byla neopatrná. Nebo že vám narušila klidné období, kdy už jste chtěla mít více času na sebe a manžela.

Ale ona vás nyní moc potřebuje. Nejde při tom o nic menšího, než o budoucí život dalšího človíčka. Podle psycholožky právě proto může být pocit zodpovědnosti často neúnosný a je dobré se raději obrátit na nějakého odborníka.

Není to žádná ostuda

Pokud se jako rodina dohodnete na pro vás přijatelném řešení, není dobré hrát před okolím zbytečné divadlo. Je mnohem lepší všem známým vysvětlit, jak se věci mají a co hodlá dcera dělat.

Když lidé uvidí váš jasný postoj, přestanou brzy s uštěpačnými poznámkami a vy budete mít klid. A rozhodně se nebojte i dceři navrhnout, aby navštívila nějakou psychologickou poradnu, budete-li cítit, že tíha zodpovědnosti je pro ni příliš velká.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Dcera je v tom! Co teď?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci