Kočka si uloví a psovi stačí kus masa? Na to zapomeňte!

1.12.2021 00:00   |   Zvířata
Kočka si má ulovit myšku a pes sežrat pořádný kus masa. Tak to bylo po staletí. A teď chroupají mazlíčci samé granule. Je to dobře? Co jim prospívá?

zvířata, žrádlo

I když kočka i pes patří mezi masožravce, je pro moderního uspěchaného páníčka samozřejmě pohodlnější koupit pytel granulí. A mnozí neváhají koupit ty nejluxusnější a nejdražší s vědomím, že v granulích dostává pes či kočka přesně to, co potřebuje.

Hodně masa, málo vápníku

„Stravou je možné ovlivnit i jiné než zažívací problémy,“ tvrdí prof. MVDr.Miroslav Svoboda, přednosta Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.


Hamburgery by našim miláčkům chutnaly, jsou ale slané, kořeněné a proto pro ně naprosto nevhodné.

„Například kvalita osrstění souvisí kromě genetických vloh přímo s výživou. Snad největším problémem v době převahy domácích krmiv bylo onemocnění pohybového aparátu. Velké dávky masa, nedostatek vápníku a víceméně nárazové podávání vitamínu D v období intenzivního růstu vedlo k masivnímu výskytu křivých končetin, spontánních zlomenin a kulhání s dlouhodobými následky.“

Kdy jaké krmení

V různých životních etapách má organismus odlišné požadavky na poměr a kvalitu jednotlivých živin. Vybíráme proto takové krmiva, které respektují období intenzivního růstu a stupeň zátěže či využití.

Může vás zajímat

Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!
Na výživě mláďat nešetřete
Když pes loudí, nechce pamlsek

Mládě má úplně jiné požadavky na bílkoviny a minerály než miláček středního věku. Zvíře v intenzivní zátěži (lovečtí psi), ale i kočky a feny během kojení potřebují až čtyřikrát více živin než je dávka záchovná. Ta totiž stačí dospělým zvířatům, kteří nevyvíjejí žádnou velkou aktivitu.

Za málo, nebo za moc

Cena by měla být odrazem kvality použitých surovin obsažených, ale také investic spojených s vědeckým přístupem k jejich vývoji a zdravotní nezávadnosti. Nic však neplatí absolutně. Prodávají se také krmiva pro psy a zejména pro kočky, která jsou až nesmyslně předražená.


Především koťata či štěňata by měla dostávat tu nejkvalitnější stravu

Rozhodně se však vyplatí dát na osvědčenou značku a to zvláště v prvních osmnácti měsících života zvířete. Napravovat nedostatky ve výživě je vždy dražší než to nejlepší krmivo a zdaleka ne vždy se podaří vše „opravit“ bez následků.

Pozor na sůl

Chutnost krmiva je samozřejmě také důležitá. Vesměs však panuje přímá úměra mezi kvalitní surovinou a ochotou či chutí k jejich příjmu. Dejte si však pozor na krmiva s vysokým obsahem soli nebo zavánějící potraviny v částečném rozkladu. Ta mohou dočasně psům chutnat, ale z dlouhodobého hlediska jsou nevhodná.

Chováme kočku – seriál

Mývalí kočkopes, který aportuje

Kráska se smaragdovýma očima

Chcete britku nebo siamku?

Mňoukající plyšový medvídek

Šelma ze skandinávských lesů

Kočku doma, či venku?

Mícu, anebo šlechtičnu?

Přítulní a upovídaní Marťánci

Malý levhart ve vašem pokoji Milá číča, co vypadá jako sova

Hovínko jako důkaz

Dobrým důkazem vysoké stravitelnosti krmiva je správně formované hovínko. Má-li pejsek problémy s plynatostí, nadměrně mu „škrouká“ v bříšku, krmení bylo nevhodné. Buď bylo špatně uskladněno či zkvasilo - nekupujte proto krmiva z otevřených balení a vyhýbejte se rozvažování.

Nezřídka jsou na hranici doby použití nebo mohou být dokonce kontaminovaná a tím i zdravotně závadná.


Na krmivo pro čtyřnohé členy rodiny mějme stejné nároky jako na potraviny pro nás.

Co prospívá, nechte

Dobrý zdravotní stav, kvalitní osrstění, přiměřená kondice a spontánní aktivita jsou neklamnými projevy, že způsob výživy, který u svého domácího mazlíčka uplatňujete, je v jeho zájmu a prospívá mu. V takovém případě se držte dané značky krmení a nepřecházejte na jinou.

mm, ŽenyproŽeny

Přečtěte si také

 

Diskuse: Kočka si uloví a psovi stačí kus masa? Na to zapomeňte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci