Dítě a kroužky: Hlavně vybírejte s rozumem!

20.9.2016 00:00   |   Děti
Děti mají za sebou první dny ve škole a rodiče už vědí, kolik jim zbývá volného času. Aby školáka nelákala zahálka nebo vymýšlení nějakých lotrovin, je rozumné zaměstnat ho. Kroužků se nabízí habaděj. Ale pozor, nepřežeňte to!

děti kroužky

Keramiku, karate, tenis, flétničku, kytaru ... Všechno to jsou určitě atraktivní mimoškolní aktivity, z nichž se jen těžko vybírá. Je ale namístě vzít rozum do hrsti. I když nakrásně všechno naplánujete tak, aby to zapadalo a dítě stihlo všechno, není to dobré. Pamtujete na to, že vaše dítě musí mít dost času na učení, ale i na odpočinek a velmi užitečné „nicnedělání“.

Prvňáčka nepřetěžujme

Psychologové doporučují, aby dítě hlavně během prvního roku školní docházky nebylo příliš rozptylováno dalšími aktivitami. V jeho životě nastaly příliš velké změny, se kterými se musí postupně vypořádávat. Bude mu proto stačit maximálně jeden zájmový kroužek 1 až 2x týdně.

„Pokud je to možné,“ říká psycholožka Jana Sedláková, „měli bychom nechat dítě, ať si samo vybere, na co chce chodit. Rozhodně bychom neměli vybírat mimoškolní aktivitu podle svých vlastních přání, ale především podle schopností a možností našeho dítěte. Je pravděpodobné, že jeho zájmy se budou s věkem postupně vyvíjet a měnit, a s tím se také budou měnit zájmové kroužky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?
Kapesné pro děti: Kolik a od kdy
Jak se před dětmi neznemožnit

Dvakrát a dost? To ne!

Pokud už dítě na kroužek zapíšeme, měli bychom dbát na to, aby na hodiny chodil. Bude se tak učit zodpovědnosti, cílevědomosti. Jeho účast na mimoškolní aktivitě by měla být stejně pravidelná jako chození do školy. A když to dítě nebude bavit, můžeme ho v pololetí odhlásit a zkusit třeba něco jiného.

„Nikdy bychom ale neměli připustit, míní psycholožka Sedláková, aby dítě řeklo po dvou návštěvách, že ho kroužek nebaví a už tam nechce. Za tak krátkou dobu není jeho rozhodnutí objektivní.

Trochu od každého

U starších školáků je už možné zvolit větší „dávku“ zájmové činnosti. Je dobré, když vybereme takové aktivity, které budou vyvážené – trochu pohybu, trochu manuální či výtvarné zručnosti něco od muziky – podle schopností a talentu školáka.


SERIÁL "JAK JE ZVLÁDNOUT":
Výchova z kloubů vymknutá
Nezlobí, vaše dítě je jen hyperaktivní
Zlobit je normální, nechtějte slušňáka
Jak zvládnout skutečné zlobidlo
Je správné odejít brzy od rodičů?

Při výběru si však musíme také včas zjistit, kolik takový kroužek dítěti doopravdy zabere času. Někdy je třeba daleko dojíždět na tréninky, při hraní na hudební nástroj se zase musí pravidelně cvičit…

I staršímu dítěti by totiž mělo zbýt dostatek času nejen na učení, ale především na odpočinek.

Nechodí za housle?

I když zájmové kroužky něco stojí, měli bychom se snažit je dětem dopřát. Pomáhají jim při usměrňování jejich zájmů a třeba i budoucí orientaci v životě, přinášejí jim nové kamarády, sociální vazby, učí je disciplině, odvádějí je od neblahého povalování se u počítače.

Na druhé straně však nejsou všespasitelné. Podle známého důvěřuj, ale prověřuj, bychom měli činnost kroužku, kam dítě chodí, čas od času kontrolovat, zda odpovídá svou náplní a úrovní našim představám.

Je také dobré mít přehled o tom, zda dítě na hodiny pravidelně dochází. „Chození za housle“ je pořád ten nejosvědčenější způsob, jak zmizet rodičům z očí a aspoň několik hodin týdně si bez dozoru dělat, co chceme. A to jsou situace, které by ne vždy musely dobře dopadnout.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Dítě a kroužky: Hlavně vybírejte s rozumem!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci