Hubnutí na vlastní pěst může dopadnout špatně

10.1.2013 00:00   |   Hubnutí
Díky hodování o svátcích se odepření sladkostí na začátku nového roku nezdá nijak obtížné. Ale potom třeba přijde špatná nálada a s ní i první drobné prohřešky proti pevnému předsevzetí zhubnout.

dieta, hubnutí

Hříšky a hříchy redukčnímu režimu mohou tak postupně gradovat, až si řekneme, že to vlastně ani nemá cenu. A s hubnutím je konec.

Vznikne začarovaný kruh, kdy začínáme pořád znovu. Ale proč si tedy rovnou neříct, že s mlsáním, slabou vůlí a nekázní je konec?

Statistika hovoří jasně

Na úvod hrst smutných čísel. Na jednoho obvodního lékaře spadá v České republice 220 obézních pacientů, tedy těch, jejichž BMI se pohybuje v rozmezí 30 – 35 a reálně tak ohrožuje jejich zdraví.

„V Česku každý druhý člověk včetně dětí váží více, než by vzhledem ke své výšce měl. To je alarmující,“ varuje Gabriela Knosová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
Je tu nová dieta, která jde vstříc našim zvykům
Dieta na lepší náladu? Chleba!

Pokud patříte k těm, kteří potřebují nějaké to kilo shodit, dobře si rozmyslete, jakým způsobem toho budete chtít dosáhnout. Máte na výběr dvě základní možnosti: Pustit se do hubnutí sami, anebo vyhledat pomoc odborníka.

Jestliže máte dojem, že se vám objevil nepěkný „špíček“ na břiše, případně o kousek nedopnete oblíbené šaty a trápí vás tudíž jen lehká nadváha, pak se můžete pokusit shodit přebytečná kila sami. Ovšem i v tomto případě je nutné se mít na pozoru.

„Ze široké nabídky hubnoucích postupů he nutné zvolit ten správný. Vždy se vyplatí vsadit na rozumnou redukční dietu a pravidelný pohyb,“ radí Gabriela Knosová. V případě hubnutí na vlastní pěst je tedy zásadní vhodná volba redukčního režimu i jeho dodržování.

Jaká jsou úskalí

Do samostatného hubnutí se můžete pustit jen ve chvíli, kdy vám není cizí pohyb a máte alespoň trochu přehled o tom, co znamená vyvážený jídelníček. Jinak totiž reálně hrozí, že se necháte zlákat "zaručenými" dietami či potravinovými doplňky, případně dokonce začnete hladovět.

„Většina módních diet vám sice zajistí krátkodobý úbytek kilogramů, ten je ovšem kompenzován fyzickými a psychickými problémy vyvolanými nevyváženým příjmem živin. A navíc jsou tyto diety pouze recyklací těch starších jednostranně zaměřených a reálně ohrožují zdraví,“ připomíná Ganriela Knosová.

Nedostatečný příjem živin také vede k zaškrcení metabolismu. Všeobecně je bohužel stále zakořeněný názor, že pokud chci zhubnout, nesmím jíst. Tento přístup však vede pouze ke zpomalení metabolismu a následnému jojo efektu.

„Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 5000 kilojoulů do 7000 kilojoulů denně. Odvíjí se to od věku, pohlaví a fyzické aktivity,“ upozorňuje terapeutka z Institutu kompliment®.

Hubnutí za pomoci přísné diety se dokonce může obrátit v druhý extrém, tedy v život ohrožující anorexii a bulimii. „Jedná se psychosomatické poruchy, které mají obě základ v chorobném strachu z přijímání kalorií. Velmi obtížně se léčí a mohou skončit i smrtí pacientky,“ podotýká Gabriela Knosová.

 Seriál HUBNĚTE S...

Jennifer Aniston Kylie Minogue
Madonnou Britney Spears
Meryl Streep Angelinou & spol.
Kate Winslet Salmou Hayek

Každá rada není drahá

I zcela zdraví jedinci by si tedy měli rozmyslet hazardování. Trápí -li vás obezita spojená se zdravotními problémy, případně se točíte v bludném kruhu jo-jo efektu musíte něco změnit.

„Devět klientů z deseti k nám přichází s předchozí špatnou zkušeností s hubnutím či hubnoucími prostředky. Kdyby se poradili s odborníkem rovnou, ušetřili by si nejen nervy, ale také své zdraví, čas a peníze,“ konstatuje Gabriela Knosová.

„Pouze erudovaný vysokoškolsky vzdělaný odborník dokáže váš stav reálně posoudit a dát vám individuální rady ohledně vašeho hubnutí. V neposlední řadě vám také dokáže být oporou, dohlédnout na vás a úspěšně dovést k cíli,“ dodává.

Energetické tabulky potravin

Potřebujete vědět, jakou energetickou
hodnotu mají potraviny, které si zrovna
chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho
si dát, abyste dodrželi energetický limit.

Co všechno nevíme

Základem zdravého hubnutí je pozitivní motivace, radost z pohybu a potěšení ze zdravého jídla. Pokud si nevíte rady se svou hmotností, neváhejte se obrátit na odborníka. Ideální jsou ti, kteří vám nejenom sestaví redukční jídelníček, ale budou se vám individuálně věnovat po celou dobu hubnutí.

„Klientky, které máme, mají často na začátku pocit, že o racionálním stravování vědí vše. Jaké je pak jejich překvapení, když během pravidelných výživových konzultací zjišťují, co všechno o fungování těla a metabolismu nevěděli,“ uzavírá odborná terapeutka Institutu kompliment®.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Hubnutí na vlastní pěst může dopadnout špatně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci