Kila z rohlíčků musí pryč, ale s rozumem!

3.1.2013 00:00   |   Hubnutí
Svátky jsou v nenávratnu, poslední zbytky cukroví také, stromeček si 6. ledna odnášejí Tři králové. A kdo odnese přebytečná kila? I to se dá v klidu zvládnout.

hubnutí

Nejdříve tedy pro představu, kolik toho o svátcích vlastně sníme. V průběhu Vánoc spořádáme přes kilo sladkostí, zjistili odborníci ze společnosti Herbalife. Takovou energetickou bombu samozřejmě nespálíme ani po osmi hodinách intenzivního běhu...

Vanilkové rohlíčky patří spolu s lineckými kolečky a pracnami ke klasice.

„Během několika svátečních dní sníme doma a pak také na návštěvách ochutnáme – abychom zkrátka ´neurazili´ – víc než jeden kilogram cukroví,“ potvrzuje odbornice na výživu Erika Hettešová.

Energetické tabulky potravin

Potřebujete vědět, jakou energetickou
hodnotu mají potraviny, které si zrovna
chcete připravit?
Při dietě je důležité sledovat, kolik čeho
si dát, abyste dodrželi energetický limit.

A pokud bychom se zaměřili na nejoblíbenější druhy cukroví, pak ve většině domácností kralují vanilkové rohlíčky.

„Celková energetická hodnota rohlíčků, upečených z jednoho kilogramu surovin, je 22 226 kJ. Toto množství vystačí přibližně na 50 kousků cukroví,“ doplňuje Erika Hettešová. To je však stále ještě méně, než u nás průměrně sní jeden člověk během pár svátečních dní.

Kolik hodin sportování tedy musíme vynaložit, abychom se energie z vanilkových rohlíčků zbavili, spálili ji? Názorně to ukazuje tabulka, která je vypočítaná na člověka, vážícího kolem 70 kg:

Druh sportu:

Výdej kJ za 1 h:

1 kg vanilk. rohlíčků spálíte za:

Rychlá chůze
1900 kJ
11,69 h
Posilovna
(kruhový trénink)
2000 kJ
11 h
Běh – rychl. 12 km/h
2520 kJ
8,82 h
Běh – rychl. 15 km/h
3570 kJ
6,23 h
Běh na lyžích
2100 kJ
10,58 h
Spinning
2350 kJ
9,45 h


Energetický výdej při sportu je individuální. Trénovaný člověk má při stejném pohybu či sportu menší energetický výdej, než člověk netrénovaný.

Důležité je přihlížet i ke hmotnosti. Čím více kdo váží, tím je jeho výdej energie při fyzické aktivitě vyšší, má větší zátěž.

Může vás zajímat

Ovoce při hubnutí: Jaké si vybrat?
Za měsíc pět kilo dolů – když víte, co a jak
Desatero rad na ozdravení životního stylu

Pokud při vážení po Vánocích odhalíte nějaké kilo navíc a máte skoro trauma z toho, jak se těch pár kil zase zbavit, určitě zachovejte klid a buďte realisté. Není dobré, ani účelné podléhat panice

„Je vhodné vymyslet racionální plán, jak na to. A nedávat si nesplnitelná předsevzetí typu: Za měsíc zhubnu pět kilo, Budu denně cvičit a třikrát týdně běhat, Zkusím tu americkou dietu...,“ radí nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Lepší a účinnější je drobná úprava jídelníčku, nepřejídat se a denně zařadit krátkou ostrou procházku například s domácím mazlíčkem. Takový pejsek si jistě rád spolu s námi zasportuje, jak je i ze snímku patrné, vydatná procházka mu jedině prospěje.

Dobré je rovněž namísto výtahem vyjít do schodů pěšky, chodit plavat do nepříliš studené vody nebo si třeba jít zatančit.

„Fyzická aktivita, aby byla účinná, by měla trvat nejméně půl hodiny a měli bychom do ní zapojit celé tělo,“ upozorňuje na závěr Věra Stejskalová.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kila z rohlíčků musí pryč, ale s rozumem!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci