Kdy jít s dítětem k logopedovi

18.2.2010 00:00   |   Děti
Tříletý Mareček toho sice namluví hodně, ale málokdo mu rozumí. Slova drmolí, různě komolí, část jich zcela spolkne. Od září půjde do mateřské školy a maminka se bojí, že se synek s ostatními dětmi nedomluví. Není si ale jistá, jestli je už čas na návštěvu u logopeda.

Kdy jít s dítětem k logopedovi

Podle názoru logopedky Jarmily Jonášové, by však Marečkova maminka rozhodně váhat neměla. U běžných poruch a vad řeči je na nápravu optimální právě předškolní věk.

Hodně spolu mluvte

Podle paní logepedky by si maminka nejprve měla s Marečkem zkusit vykládat nad obrázky v knížkách a pravidelně mu číst. Je velmi důležité, aby při tom dbala na svoji dobrou výslovnost a artikulaci.

Osvědčila se také hra: Já ti řeknu těžké slovíčko, zvládneš ho opakovat?

Nácvik s odborníkem

Pokud by se výslovnost nijak nelepšila, je třeba navštívit logopeda. Také se musí zjistit, zda Mareček nemá problém se sluchem a jak dostatečně je uvolněný jazyk: například, zda není příliš přirostlý. Podjazyční uzdička se dá v tomto věku snadno uvolnit.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?
Patří dětem tuky a sladkosti?
Zdravá strava? Tohle je u dětí špatně!

Cvičit výslovnost je nutné pod dohledem odborníka. Návštěva logopeda je hrazena pojišťovnou, takže není třeba se obávat nějakých nečekaných výdajů.

Mařeno, řekni Ř

Vedle takzvané patlavosti mají malé děti potíže s vyslovováním některých hlásek jako L, R, Ř, S, Š. Rovněž v takovém případě je vhodné již předškolní dítě dovést k logopedovi.

Zatíží ho to časově méně, než v době, kdy začne chodit do školy. A vyhne se i případnému posměchu spolužáků, pocitům méněcennosti a depresím.

Ničeho se není třeba bát, protože dítě je i v předškolním věku schopno se soustavně učit. I jeho nervový systém je dostatečně zralý pro ovládání složitého a jemného pohybového aparátu, jakým jsou naše mluvidla. Náprava jde poměrně rychle a snadno.

A když už je starší

Poruchy řeči se dají samozřejmě napravovat i v pozdějším věku, je to ale zdlouhavější a svízelnější. Vývoj řeči však probíhá celé dětství a není proto na nápravu nikdy pozdě.

NÁSILÍ A DĚTI – SERIÁL:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo...
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Měli bychom si přitom ale uvědomit, že nejde jen o výslovnost a že rozvoj slovní zásoby je záležitostí celoživotní. Naše dítě se bude tím lépe a přesněji vyjadřovat, čím více si s ním budeme povídat, budeme mu číst nebo ho povedeme k jeho vlastní četbě.

Sezení u počítače, kde je konverzace značně jednotvárná, z něho nepřekonatelného řečníka rozhodně neudělá.

Může jít i o jinou vadu

Když dítě některé hlásky vyslovuje špatně, samo svou špatnou výslovnost neslyší. A většinou se neděje moc často, že by vyslovovalo nesprávně jen jednu hlásku.

Pokud však některou hlásku nedovede vyslovit, vynechává ji nejen v řeči, ale i v psaném projevu a současně se přidružují i chyby v pravopise, může se jednat i o jinou poruchu. Například o dyslexii.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Kdy jít s dítětem k logopedovi

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci