Spánek jako lék – udrží vás v kondici

15.10.2009 00:00   |   Styl
Základem zdravého života je určitě vyvážená strava, která náš organismus nechá klidně a spokojeně spát. Máme pro vás pár rad, jak si vytvořit podmínky pro skvělý noční odpočinek.

Spánek jako lék – udrží vás v kondici

1. Jezte dvě hodiny před spaním

Je důležité abychom se nenacpali těsně předtím, než půjdeme spát. Navíc se večer vyhneme jídlům mastným a sladkým.

2. Žádné povzbuzovače

Už v 17 hodin bychom měli končit s pitím kávy, alkoholu i s kouřením. Nic, co nás povzbuzuje, není dobré pro klidný spánek.

3. Pouze některé proteiny

Proteiny v mase si raději dopřejme k obědu, včetně ryb a sýrů. Večer si dáme proteiny rostlinné – jsou obsažené v čočce, hrášku nebo obilovinách.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?
Ženám nevadí, že nemají chuť na sex
Jak se vylepšit – 25 nejdůležitějších triků

4. Zelenina je nejlepší

Favoritem vaší večeře by měla být zelenina. Je totiž zdrojem prvků, které vytvářejí dva spánkové hormony – melatonin a serotonin.

5. Bylinkové čaje

Na noc jsou nejlepší bylinkové čaje se zklidňujícím účinkem, jako je lipový, heřmánkový, verbenový nebo s květy oranžovníku.

6. Dechová jóga

Ke zklidnění přispívají některé jógové cviky. Pár minut před spaním stačí, když si například zkusíme tento cvik:

Lehněte si na záda, ruce podél těla, nohy lehce roztažené. Mentálně si ohraničte své tělo, představujte si každý jeho ohyb a vizualizujte si cestu po něm. Poté si vizualizujte i celou plochu, kterou se dotýkáte matrace a koncentrujte se na to několik vteřin. Pak tuto plochu stáhněte a uvolněte. Budete mít pocit, že se vtlačujete do matrace úplně zklidnění. To můžete opakovat až do usnutí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Za neplodnost mohou i superspermie
Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Sprcha může poškodit zdraví!

7. Nesportujte večer

Je důležité. abyste nesportovali pozdě večer. Pohyb oddaluje spánek. Fyzická aktivita zvyšuje teplotu těla a rozhodí i nastavení našeho biologického času. Náš spánek tudíž nepřijde brzy.

8. Péče o lůžko

Každých deset let bychom měli obměňovat postele, na nich spíme. Přinejmenším vyměnit matrace. Ty bychom také měli vždy po třech měsících obrátit na druhou stranu, aby se nedeformovaly tíhou našeho těla.

9. Zapomeňte na lednici

Když nemůžete usnout je vhodné vstát z postele a na chvilku se nějak zabavit, např. se projít nebo si číst u stolu. Rozhodně neotevírejte lednici!

10. S problémy k lékaři

Jestliže trpíte nespavostí delší dobu, nebo jste často ospalí přes den, či máte jiné spánkové obtíže, měli byste vyhledat lékaře a poradit se s ním.

zup

Přečtěte si také


Diskuse: Spánek jako lék – udrží vás v kondici

S nespavostí k lékaři? No, nevím

22.2.2013   |   12:52   |   od: Berenika
Upřímně, mám takovou zkušenost, že když kvůli nespavosti jdete za doktorem, je v zásadě problém. Lékaři většinou nevědí, co a jak, protože biologických příčin nespavosti je opravdu hodně. Takže tipují a z ordinace pak zpravidla odcházíte s receptem na hypnotika ani nevíte jak. A samozřejmě vám nikdo neřekne, co je špatně, nebo co byste měli dělat jinak.
Nejlepší je starat se o sebe sám. Doktoři berou obrovské balíky od farmaceutických společností a prostě předepisují, a tím to hasne.
Dodržujte spánkovou hygienu, třeba na webu (nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse) a jiné weby.
Stres, kofein, cigarety... všichni vědí, co by neměli dělat, akorát málokdo to opravdu dodržuje. Za několik let se potom lidé ale hodně diví.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 22. 2. 2013 12:52
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci