Znáte to? Citový vyděrač dospělého dítěte

8.10.2009 00:00   |   Sex a vztahy
V Rakousku počátkem tohoto roku byla k vysoké peněžité pokutě odsouzena matka, která dlouhodobě zasílala svému dospělému synovi e-maily a esemesky a dožadovala se odpovědi. Když syn odmítl, začala ho citově vydírat.

Znáte to? Citový vyděrač dospělého dítěte

Syn se s matkou ještě nějakou dobu dohadoval a snažil se ji po dobrém vysvětlit, že svým jednáním překračuje únosnou míru. Nicméně, nakonec mu stejně nic jiného nezbylo, že ji zažaloval a spor vyhrál.

Nejdřív potřebovala radu

Karolíně se na mateřské dovolené dařilo dobře. Měla sice první dítě, krásného chlapečka Davídka, ale pokud jí bylo teskno nebo si nevěděla s něčím rady, zavolala své matce. Ta ochotně a ráda poradila, vedla s dcerou, která se nedávno odstěhovala do vzdálenějšího města, dlouhé hovory po telefonu.

Postupně si Karolína v novém bydlišti zvykla, našla si kamarádky, které měly malé děti a stávala se na vlastní matce čím dál nezávislejší. Stále jí sice denně telefonovala, ale už víceméně nestála o rady. Spíše popisovala, co s vnoučkem ten den dělali.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kam až je žárlivost normální
Tři do páru: Patří – Nepatří?
Když je partner vaším dalším dítětem
Láska s přidanou hodnotou

Matce, která byla rozvedení a žila sama, to nestačilo. Zintenzivnila svou „péči“ na dálku. Ptala se několikrát denně – buď po telefonu nebo posílala esemesky – na to, co zrovna dcera či vnuk dělají a k tomu nešetřila různými radami, co se má s vnoučkem dělat.

Na rozpacích

Karolínin manžel Petr začínal být na svou tchyni rozzlobený, protože délka a intenzita hovorů brala manželům šanci trávit společné chvilky klidu. Když telefonáty přesáhly daleko únosnou míru, Karolína se vůči matce ohradila. A také ji požádala, aby je tolik nekontaktovala.

Samozřejmě se dočkala reakce plné výčitek. Hled slyšela o tom, že když matku potřebovala, tak jí byla dobrá... Karolína podléhala pocitům viny, vždyť matka žila sama a navíc měla cukrovku. Nechtěla se s matkou úplně rozejít, jenže svoji rodinu také potřebovala ochránit proti citovému vydírání.

Co se to děje?

„Citový kyber stalking, jak se také toto pronásledování esemeskami a e-maily odborně nazývá, je poměrně nová disciplína,“ vysvětluje PhDr. Aleš Holeček, který se kyber stalkingem zabývá. Přinesly jej poslední desetiletí s rozvojem eletroniky, mobilů a počítačů.

„Dnes se může citový pronásledovatel velmi snadno realizovat. Je to dáno snadností a dostupností kontaktu prostřednictvím mobilních telefonů či internetu. Většinou se jedná o osoby se sklonem k závislosti.“

NÁSILÍ A DĚTI:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo...
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Takovými osobami ale bohužel bývají i rodiče, kteří se nedokázali přenést přes to, že už na nich není dospělé dítě závislé. Většinou když nemají vlastní životní náplň, žijí svůj život přes svoje děti a doslova na nich parazitují.

„Je důležité si uvědomit, co se to vlastně děje, promyslet si, co je člověk ochoten pro takového citového vyděrače obětovat,“ dodává PhDr. Aleš Holeček. To není nikdy snadné. Můžeme si vyslechnout něco podobného jako Karolína. Ba i horší věci. Například o nemocech, bezmocnosti, o úmrtích přátel, či dokonce o vydědění, když se bude potomek takhle chovat.

Stanovte si limit

Závislý rodič zřejmě nebude ochoten si přiznat, že na svém dítěti parazituje. Proto cestou, aby se dospělý-dítě necítil vinný a zároveň sám sebe ochránil, je stanovení jasných limitů.

  • Například telefonovat budu jen přes víkend.
  • Nebo přes den neberu telefony a neodepisuji na žádné zprávy a další.

Také není na škodu, když si člověk stanoví limit sám pro sebe. Například, že vyřizování s rodičem, který jej bombarduje či telefonáty, je ochoten věnovat jen například dvacet minut denně.

Diskuse nemá smysl

  • S psychickým tyranem se nedomluvíte nikdy. Vždy bude ulpívat na vašich výrocích, překrucovat vyřčené či odvádět pozornost.
  • Jeho cílem je vás kontrolovat a ne pochopit, i když je to nakonec váš vlastní rodič, jehož pohnutky nejsou vždy zcela vědomé, musíte se umět bránit.
  • Odpovídejte vždy velmi stručně, nepouštějte se do diskuze, protože bude vždy zneužita ve váš neprospěch a vaše následné pocity viny.

Jak se ale konkrétně bude chovat v takové situaci si musí každý stanovit sám. To podle podmínek, ze kterých vychází. A pokud se chcete opravdu ochránit, jedinou cestou je svoje vlastní pravidla dodržovat.

owl
Přečtěte si také


Diskuse: Znáte to? Citový vyděrač dospělého dítěte

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci