Nesmyslný souboj tchyně – snacha

13.11.2019 00:00   |   Sex a vztahy
Neshody mezi tchyní a snachou mají prý historické kořeny. Jde totiž o faktické přerušení ženské rodové linie, protože synovy děti dostanou nejdůležitější péči podle zásad a tradic jiné rodiny.

tchyne

Z pohledu tchyně tudíž o synovy děti pečuje cizí žena. Přitom vztah tchyně a snachy by vůbec neměl a ani nemusí být nepřátelský.

Stále se však opakuje model, kdy tchyně má tendenci svalovat na snachu všechny potíže svého syna i špatnou výchovu dětí, nedostatečné znalosti v oblasti vaření a vedení domácnosti. Snacha jí pak oplácí stejnou mincí. Babička vnoučata rozmazluje, nestačí na ně, koupila jim zmrzlinu a jsou teď nemocná...

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Do manželství se nehrnou, ale rozvádět se nebojí
Pečujete o vztah nebo se necháte opečovávat?
Po jakém muži vlastně ženy touží

Mnoho žen přitom v duchu touží po tom, aby se pro snachu staly druhou mámou. V reálu však do nich při nejbližší příležitosti většinou vjede čert a začnou kritizovat, kárat, nabádat.

První rada proto zní:

  • Nedělejte zbrklé úsudky

Budoucí snacha se vám možná na první pohled nijak nezamlouvá. Ale přesto si to raději nechte pro sebe a dejte jí šanci – ať vám časem ukáže, co v ní doopravdy je.

Zkrátka, první dojem ze snachy může být pro vás coby tchyni značně zaujatý. A kromě toho, syn si svou vyvolenou vezme i bez vašeho svolení. S vaším „požehnáním“ to však bude mnohem lepší.

  • Nekritizujte

Na své snaše určitě najdete spoustu chyb. Jak by také ne, když jde o mnohem mladší a zpravidla i životem nezkušenou ženu. Ale, není přece nutné ji hned za všechno kritizovat a za každou cenu jí ukazovat, jaký jste borec. Ona to nejspíš moc dobře ví.

Raději snaše pochvalte její snahu. Je to stokrát účinnější než kritika a zbytečné shazování.

tchyně

A když se vaše názory se snachou hodně liší, je velmi vhodné si spolu o tom popovídat. Povýšenecké kritizování a hodnocení není dobré ani pro jednu z vás.

  • Nerežírujte mladým život

Uvědomte si, co je na manželství vašeho syna důležité – přece to, že je šťastný a spokojený. To by mělo přinášet největší radost i vám, stejně jako možnost potěšit se s vnoučaty.

Nesnažte se ale mladým režírovat jejich život, vztah, domácnost nebo výchovu dětí. Je to jejich život. Vy máte svůj a užívejte si ho po svém.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Miminka pláčou v jazyce matky
Agresivita je mor, napadá i děti
Ta ostuda! Syn ukradl dvě čokolády

Společné chvíle s rodinou vašeho syna by měly být o toleranci a vzájemném porozumění. A pokud mladí žijí s vámi ve společné domácnosti, zaveďte si určitá pravidla, která všem dopřejí dostatečné soukromí.

  • Potlačte mateřské pudy

Pokud chcete snaše přispět dobrou radou, jednejte takticky.

Nemusíte přece mentorovat a vnucovat svůj názor. Nenápadně ho nabídněte, anebo váš nápad rovnou společně vyzkoušejte. Snacha ho pak mnohem lépe vezme za svůj a nebude mít pocit, že jste ji poučovala.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Pro přítele existuje jen jeho rodina, moje nikoliv!?
Problém jsou bývalé polovičky. Pořád prudí
Manžel se mstí. Dělá dluhy a já je za něho platím
Se žárlivcem žít nechci! Mám zůstat, nebo odejít?

Ve vztahu tchyně a snachy je velmi důležité, abyste zachovala neutralitu při eventuálním synově sporu s jeho partnerkou. Tady skutečně potlačte prvky kolegiality a především mateřské pudy! Nestranný postoj můžete změnit pouze tehdy, pokud je na vině alkohol, drogy nebo násilí.

  • Kamarádky, žádné hádky

Zkuste si občas udělat se snachou čas samy pro sebe, bez syna. Zajděte na nákupy, sedněte si na skleničku nebo třeba pozvěte snachu do kina, divadla, někam za kulturou.

Zdá se vám to nemožné? Ale, kdepak! Nejlepší snacha je přece ta, která se stane vaší spojenkyní a kamarádkou.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Nesmyslný souboj tchyně – snacha

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci