Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?

13.8.2021 00:00   |   Sex a vztahy
Tradičně v manželství bývaly role rozděleny podle toho kdo jaké zastával poslání v chodu domácnosti. Někdo rodinu živí a někdo o ni pečuje - muž a žena.

sex a vztzahy

Pro současnost je typické, že role jsou nejasné, promíchané. Vztahy vyžadují spíše harmonické doplňování těchto rolí, kdy každý z partnerů je částečně aktivní a částečně pečující. V poradenské praxi se tyto role nazývají pečovatel a celebrita.

Markéta a její změna

Markéta zůstala po mateřské dovolené doma s dětmi. Vystudovala sice vysokou školu, ale její muž podnikal, vydělával dost peněz a tak jí nic nenutilo jít do práce. Starala se o děti a chod domácnosti. Chodila sice dvakrát týdně cvičit a do amatérského divadelního souboru, ale vždy než odešla bylo vše hotové a připravené. Všichni byli spokojení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak vyjít s puberťákem na zabití
Matka a dcera – přítelkyně nebo rivalky?
My na to nemáme...

Situace se změnila v období, kdy děti začaly chodit na střední školu. Markéta se rozhodla vrátit se profesně k tomu, co vystudovala a během roku se vypracovala na úspěšnou manažerku. Ale trávila doma minimálně času a chod domácnosti upadal. Děti ani muž nebyli zvyklí cokoliv dělat, protože to po nich nikdy nechtěla.

Místo opory zklamání

Soustředila ve svých rukou veškerou pečovatelskou tradiční roli, ale vzhledem k pracovnímu vytížení ji prakticky byla nucena ze dne na den opustit. Navrhla tedy manželovi, který v té době vydělával méně, protože v oboru ve kterém podnikal došlo k přesycení trhu, aby péči o domácnost převzal on. O tom ale nechtěl ani slyšet a dokonce začal uvažovat o rozvodu.

Markéta se cítila podvedená, měla pocit , že rodině obětovala co mohla. A teď, když se konečně může věnovat kariéře, se dočkala odmítnutí. Možná dokonce i rozvodu…

Kde je chyba?

Partneři, kteří zůstávají v domácnosti - i muži už zůstávají na mateřské - dělají tu chybu, že přeberou veškerou péči o domácnost na sebe. Druhého nechají aktivně profesně i lidsky růst, ale postupem času dospějí do bodu, kdy se začnou cítit využívaní a chtějí změnu.

šťastný pár

Také jejich parter či partnerka začíná pociťovat, že žije sice se spolehlivým, ale trošku nudným protějškem. S odchodem dětí se pak často začnou ti pečující zajímat o svou kariéru, koníčky a seberozvoj a roli pečovatele opouští. To pro jejich okolí to je nevítaná změna.

Nebýt nenahraditelný

Nakolik to je bolestné závisí na tom, zda pečovatelé naučili své děti se starat samy o sebe, o jejich povinnosti, ale i společné rodinné povinnosti. Když totiž má jen jeden člověk veškerou péči ve svých rukou, tím pádem je také nenahraditelný.

Když si pak uvědomí, že chce změnu, mohou se začít dít v rodině opravdová zemětřesení. Děti se neumí starat o své prádlo, složenky ani zásoby pro rodinu. Partner se cítí omezován a není zvyklý roli pečovatele přijmout, nebo se o ni podělit.

Jak dosáhnout rovnováhy

Vztah mezi partnery by se měl v průběhu času proměňovat v rovnoprávnější z hlediska péče o domácnost versus profesní růst a seberozvoj. Například v době, kdy se pečovatel začne zajímat o sebe třeba formou pravidelné docházky na jazykový kurz atp. Tehdy by se měli partneři o péči a starosti s domácností podělit.

Děti by měly mít také povinnosti, protože pak to pro ně není takový šok. Pokud totiž se pečující prakticky ze dne na den z této role odejde, protože ji prakticky není schopen zvládnout současně s povoláním, zadělá si podobně jako Markéta na manželskou krizi.

Celebrita je tahoun domácnosti

Pojem celebrita je označení aktivní role v manželství. Partner v této roli se zajímá kromě práce také o svoje potřeby (vzdělání, péče o tělo a vlastní zájmy). Tedy o vše, co přispívá k osobní atraktivitě každého člověka. Je to někdo, kdo do vztahu vnáší impuls, co se bude společensky dít, s kým se rodina bude stýkat, jak vyplní volný čas apod.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

Druhá strana této mince je, že pokud není ochoten se v rámci rodiny o tuto roli dělit s tím druhým, může si jeho partner vyhledávat souznění někde jinde. Začne se odcizovat, protože hledá kromě dobrého zázemí doma také jiné podněty.

Ideální je vyváženost

Proto je dobré udělat prostor svému partnerovi, spíše u nás ještě hlavně partnerce, aby mohla profesně i jinak růst. Pro některé muže to je samozřejmé, ale řada z nich, aniž si uvědomuje, že si zadělávají na krizi, mají raději partnerku tzv. doma pod kontrolou. Pak se diví , že si jí neváží, nebo že ona sama z takové situace odchází.

Pro fungující partnerský vztah není podstatné, jak konkrétní rozdělení povinností a profesních či jiných zájmů vypadá, ale nejdůležitější je vyváženost a spokojenost obou partnerů.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci