Deset největších finančních zlozvyků

5.10.2011 00:00   |   Peníze
Peníze k životu potřebujeme, ale nestačí je jenom mít. Musíme s nimi také umět zacházet. Dost často se rozkutálejí a my ani nevíme proč. Není tedy od věci se zastavit a uvědomit si svoje chyby.

peníze

Přinášíme seznam nejčastějších chyb, kterých se dopouštíme, a mýtů, kterým podléháme ve snaze ušetřit a žít „ekonomičtěji“.

1. Nákup bez seznamu

Pokud si vyrazíte do obchodu bez přesného seznamu, vystavíte se tak daleko více nástrahám, které si pro vás obchodníci přichystali v podobě různých akcí či ochutnávek. Nakonec si odnášíte v tašce i řadu věcí, které vůbec nepotřebujete.

2. Výhodná balení

Časté akce 2+1 zdarma znějí lákavě, ale je třeba položit si otázku, zda je vždy výhodné takové zboží koupit. Jedná-li se o zboží, které se nezkazí a v běžném provozu domácnosti rychle ubývá, využití akční nabídky je jistě na místě, ale u jiných věci, například cukrovinek je to přesně naopak. Ve výsledku tak spotřebujete více čokolád za kratší dobu a za více peněz.

3. Špatný systém v lednici

Je až s podivem, jaké množství potravin lidé z lednice vyhodí do koše. Důvodem je fakt, že chladničky často míváme přeplněné a potraviny, jimž se blíží konec doby upotřebení, máme tendenci zasouvat do zadních částí. Pak na ně zapomínáme a po čase, když je z útrob lednice vylovíme, zjistíme, že jsou dávno prošlé.

Je tedy dobré pravidelně kontrolovat data na obalech a potraviny s blížícím se datem exspirace průběžně konzumovat.

4. Nákup v teleshoppingu

Produkty nabízené v teleshoppingu často vypadají originálně, jsou za bezkonkurenční cenu a navíc nás celý spot přesvědčuje, jak bez dané věci nemůžeme žít. Pozor ale na tyto „zbytečné“ nákupy, raději si vše dobře rozmyslete a také ozkoušejte.

Hlavní nevýhodou teleshoppingu je totiž, že kupující nemůže vzít věci do ruky, vyzkoušet a poznat tak, zda jsou funkční a kvalitně vyrobené, nebo jestli jde o plastové "šmé“.

Může vás zajímat

Jak mírnit dopad zdražování energií?
Máte odvahu na inventuru lednice?
Kreditky a kontokorent vás mohou potopit

5. To ještě vydrží…

Trávíte-li na chatě či chalupě hodně času, jistě ji máte i patřičně vybavenou všemi běžnými spotřebiči. Často se ale jedná o ty, které již doma nesloužily, jak měly, ale bylo vám líto je porstě jen tak vyhodit...

A to právě bývá nejčastějším kamenem úrazu. Majitelé odkládají nákup nových spotřebičů s tím, že ty staré ještě vydrží. Jenomže ty už dávno nefungují ekonomicky a spotřeba elektrické energie v dlouhodobém horizontu se ve srovnání s koupí nového zboží vůbec nevyplatí.

6. Výběr hotovosti po výplatě

Mnoho lidí nemá rádo moderní formy plateb a tak si den po výplatě vyberou veškerou hotovost a následně ji s sebou nosí v peněžence. Je prokázáno, že tak utratí daleko více než ti, co pouze využívají platební kartu. Nemluvě o tom, že se vystavují riziku oloupení. „Platební operace kartou jsou bezpečné. Již brzo navíc na trh přijdou bezdotykové platební karty, které radikálně zvýší rychlost transakce, takže platba hotovostí bude proti tomu zdlouhavý proces,“ připomíná Libor Svoboda, manažer Poštovní spořitelny.

Výběr hotovosti na přepážce patří mezi operace, které jsou zatíženy vysokými poplatky. U Poštovní spořitelny stojí tato operace 26 Kč, v řadě ostatních bank v ČR se pohybuje poplatek kolem 60 korun. Pokud tedy již klient trvá na hotovosti, je rozhodně výhodnější využít bankomatu. Výhodné je i hrazení účtů prostřednictvím elektronického bankovnictví.

TIP: Pokud již člověk platí v obchodě, má možnost využít bezplatného výběru hotovosti přímo na pokladnách obchodů, které jsou označeny samolepkou CashBack.

7. Výběr v bankomatech jiné banky

Vyplatí se zamířit do bankomatu domovské banky. V cizím bankomatu je totiž poplatek za výběr hotovosti až pětkrát dražší. To je citelné zejména u výběrů nižších částek.

8. Peníze napospas inflaci

Našetřené prostředky pod peřinou ztrácejí hodnotu. Lepší zhodnocení a bezpečné uložení lze dosáhnout převodem peněz například na zvýhodněné konto nebo termínovaný vklad. Odvážnější mohou zkusit konzervativní investice do zajištěných fondů, fondů peněžního trhu nebo dluhopisových fondů, vždy se vyplatí pro zhodnocení využívat více produktů a peníze tím rozložit.

Může vás zajímat

Děti by k penězům neměly přijít snadno
My na to nemáme...
Cenu peněz se děti musí naučit znát

9. Podlehnu vábení vysokého výnosu

Smutné příběhy lidí, kteří svěřili celoživotní úspory pochybným společnostem nabízejícím oslňující výnos, se bohužel stále opakují. Rovnice „vyšší výnos = vyšší riziko“ bude platit vždy a je třeba k podobným nabídkám přistupovat velmi obezřetně. Vždy si zjistit co nejvíce informací, referencí a ptát se, čím je vysoký výnos vyvážen, obrnit se proti vemlouvavým marketingovým sloganům a poradit se se zkušenějšími investory.

10. Neuvážené zadlužování

Opačným pólem nešťastných investorů jsou případy předlužených lidí, kteří končí osobním bankrotem a musí se spokojit s životním minimem. Hlavní příčinou je nedodržování následujících zásad:

  • Snažte se udržovat si finanční rezervu pro případ nečekaných událostí, a to ve výši 3 až 6 měsíčních výdajů.
  • Dobře zvažte, na co si půjčíte, a promyslete, zda vás splácení dluhu příliš nezatíží.
  • Půjčky a úvěry si sjednávejte jen u důvěryhodných společností. Vždy platí, že bankovní produkty jsou spojeny s nižšími náklady.
  • Pokud si chcete sjednat půjčku či úvěr u nebankovní instituce, buďte obzvlášť obezřetní – zjistěte si o společnosti co nejvíce informací. Určitě se vyplatí zjistit si například z internetových diskusí reference od předchozích klientů.
  • Vždy si pozorně přečtěte vše, co podepisujete!
  • Před podepsáním úvěrové smlouvy si nechte pečlivě vysvětlit, jaké poplatky budete platit.
  • Pokud vám není cokoliv jasné, smlouvu nepodepisujte.
  • Pokud jste se již dostali do potíží se splácením půjček, co nejdříve kontaktujte věřitele (toho, kdo vám úvěr poskytl) a dohodněte se na nových podmínkách – řešením může být úprava splátek, prodloužení splátkového období, odložení splátek nebo konsolidace úvěrů. V případě, že dohoda nebo kontakt samotný nejsou možné, neváhejte se obrátit na občanskou poradnu.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Deset největších finančních zlozvyků

Smířím se s luxusem

10.10.2011   |   15:36   |   od: Petra Filipová
Já vyhazuji nejvíce peněz za to, že si nemohu koupit obyčejnou věc, ale raději si ji nechám vyrobit na zakázku.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 10. 10. 2011 15:36
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci