Co pro mne znamená důchodová reforma

13.6.2011 00:30   |   Peníze
O důchodové reformě se stále hodně hovoří a píše. Avšak mnohým z nás není dosud zcela jasné, jak se jich reforma penzí vlastně dotkne. Přinášíme proto odpovědi na nejčastější dotazy.

reforma důchodů

Návrh reformy počítá s možností, že každý, komu dnešní systém vyhovuje a například si již v rámci penzijního připojištění sám spoří nad rámec zákonem daných odvodů, nemusí měnit nic. Musí ale počítat s tím, že při narůstajícím počtu důchodců budou penze za dvacet až třicet let nižší, než dnes.

• Systém stávajících vlastních dobrovolných úspor na stáří se státním příspěvkem bude tedy zachován?

Ano.

• A zásadní novinka?

Nově vznikne možnost zapojit se do takzvaného druhého fondového pilíře. Ti, kteří mají pocit, že dnešní spoření jim stačit nebude a chtějí se na stáří zabezpečit lépe, nebo chtějí mít širší výběr způsobu výplaty důchodu než doposud, budou mít tuto šanci.

Jde o to, že z dnes odváděných 28 procent do průběžného systému budou odvádět pouze 25 procent vyměřovacího základu mzdy. A zbývající tři procenta plus další dvě (jako nutná podmínka pro vstup do dobrovolného systému) pak budou posílat do penzijního fondu, který si sami vyberou.

• Do tohoto systému může vstoupit kdokoli?

Ano, v průběhu druhého pololetí roku 2012 se bude moci každý člověk v produktivním věku rozhodnout, zda se chce do tohoto systému zapojit.

Po 31. prosinci 2012, kdy začne standardní fungování dobrovolného systému, to bude umožněno pouze lidem do 35 let. Jejich rozhodnutí pak bude nevratné, ze systému nelze vystoupit, ani do něj vstoupit.

matka s dítětemPřečtěte si:

K alimentům vám pomůže i hrozba soudem
Umíte poradit – jak má Hana přežít?
Jak vypořádat majetek po rozvodu

• Jakým způsobem budou příjemcům penze z takzvaného druhého pilíře vypláceny?

Buď to bude formou doživotní penze (po smrti příjemci výplata skončí), anebo formou doživotní penze s pozůstalostní penzí na tři roky, což znamená, že v případě úmrtí příjemce penze je vyplácena pozůstalostní penze ve stejné výši.

Třetí možností je vyplácení formou renty po dobu minimálně 20 let. V tomto případě, pokud by příjemce v průběhu čerpání zemřel, výplata pokračuje po zbytek doby formou pozůstalostní penze ve stejné výši.

To jsou způsoby čerpání naspořených prostředků. Pokud účastník dobrovolného systému zemře v průběhu spořící fáze (tedy před tím, než začne ze systému čerpat), stávají se naspořené prostředky součástí dědického řízení.

• Když si začnu spořit i do fondů, jak se pak změní moje výše důchodu?

Nároky na invalidní, vdovské a pozůstalostní penze zůstanou stejné jako u pojištěnců, kteří do druhého pilíře nevstoupili. Zachována bude i stejná výše základní výměry starobního důchodu (dnes je ve výši 2230 Kč).

Bude krácena pouze procentní výměra starobního důchodu, která se odvozuje z výše výdělků. Krácení bude jen za dobu placení do druhého fondového pilíře podle poměru pojistného do druhého pilíře a pojistného na procentní výměru. Při kratší době placení ve druhém pilíři než je celková pojištěná doba v prvním průběžném pilíři úměrně méně. Nebude se například krátit za náhradní doby.

• Jestliže na důchod naspořím například půl milionu korun, mohu o peníze přijít? V jakém případě a co dělat, aby se to nestalo?

Nikdy nemůžete přijít o veškeré prostředky. A pokud účastník zemře v průběhu spoření, pak všechno, co má naspořeno, se dědí.

Když zemře příjemce doživotní penze, výplata končí. Může se tak stát, že třeba budete mít naspořeno půl milionu korun, ale vyplaceno vám bude jen 150 tisíc korun. Na druhé straně, pokud budete žít třeba do 90 let, může vám klidně být vyplaceno daleko více, než si naspoříte.

kreditkaMůže vás zajímat

Kreditky a kontokorent mohou potopit
Tresty neplatičům alimentů se zvýšily
Co vás čeká při exekuci

Solidarita mezi těmi, kdo žijí dlouho, a těmi, kdo se nedožijí vysokého věku, vám možná připadá nevýhodná. Můžete si tedy zvolit penzi na 20 let. A pak vždy vy nebo vaši dědici získají veškeré prostředky, které byly naspořeny.

• Jak to bude se stávajícím penzijním připojištěním? Zůstanou zachovány státní příspěvky?

Ano, stávající penzijní připojištění zůstane zachováno a bude nadále podporováno státním příspěvkem. Pro posílení bezpečnosti a efektivity se změní zákon o penzijních fondech. Zejména bude oddělen majetek účastníků od majetku akcionářů.

• Co znamená takzvaná mezigenerační solidarita?

Mezigenerační solidaritou je míněna možnost potomků převést částku ve výši jednoho procenta mzdy (respektive vyměřovacího základu) na své rodiče, kteří jsou ve starobním důchodu.

Tento prostředek motivuje ke zodpovědné výchově dětí, které budou moci svým rodičům "přilepšit" částkou ve výši jednoho procenta mzdy. Jde skutečně o bonus, který budou lidé moci dobrovolně svým rodičům poskytnout, aniž by jim byl krácen z jejich vlastního spoření na důchod či jim byl odečítán z platu.

MPSV

Přečtěte si také

 


Diskuse: Co pro mne znamená důchodová reforma

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci