Zachránit vaše peníze může advokátní úschova

17.5.2011 00:00   |   Peníze
Nemáte ani byt či dům, za který jste řádně zaplatili, natož aby vám vynaložené finance vrátili. I taková situace může vcelku snadno nastat při koupi bytu či jiné nemovitosti. Předejdete tomu, když využijete advokátní úschovy peněz. Co taková možnost obnáší konkrétně?

advokátní úschova

O bližší vysvětlení jsme požádali advokáta Mgr. Miroslava Zemana.

Advokátní úschova finančních prostředků znamená uložení peněz na zvláštní účet advokátní kanceláře. Cílem je vyplatit tyto peníze až poté, kdy budou splněny předem dané a smlouvou o advokátní úschově určené podmínky.

• Proč je takový postup typický u koupi nemovitosti?

Opravdu je nejčastěji advokátní úschova využívána právě v této oblasti. Jste-li v pozici kupujícího, pak musíte za převod nemovitosti zaplatit kupní cenu. Problém nastává s dobou, kdy se má úhrada uskutečnit.

• Nemáme tudíž platit kupní cenu hned, ale využít advokátní úschovy?

Jistě. Pokud jako kupující uhradíte obnos ihned, nebo při podpisu smlouvy, nejste ještě vlastníkem nemovitosti a v tu chvíli už nemáte ani finanční prostředky, které jste předali prodávajícímu.

I když bude na katastrální úřad podán návrh na vklad vlastnického práva na vaši osobu, může v průběhu řízení dojít k problémům, kdy katastrální úřad váš vklad zamítne.

• I v případě, že se s prodávajícím jasně dohodneme?

Samozřejmě, problémů může vyvstat mnoho, ale řešme nyní předávané finance. V tu chvíli nejste ani vlastníkem nemovitosti, ani finančních prostředků, které jste za nemovitost zaplatili. Můžete tak přijít o miliony korun bez možnosti nápravy. V té chvíli totiž musíte sehnat a kontaktovat prodávajícího a dožadovat se sepsání a podepsání smlouvy nové.

• Proč ne, v čem je problém?

Třeba prodávající může v tuto dobu být již v zahraničí, kde si užívá vašich peněz, nebo ve výkonu trestu, nebo v bankrotu… A ve všech těchto případech se nejen k nemovitosti, ale i k zaplaceným finančním prostředkům již nedostanete a nepomůže vám v tom ani soud.

• Advokátní úschova nás ochrání?

Ano, lépe řečeno institut advokátní úschovy vám zajistí, že o peníze nepřijdete. Neriskujete tak ztrátu peněz ani nemovitosti.

matka s dítětemPřečtěte si:

K alimentům vám pomůže i hrozba soudem
Umíte poradit – jak má Hana přežít?
Jak vypořádat majetek po rozvodu

• Jak tedy advokátní úschova funguje?

Celý proces je poměrně jednoduchý. Kupní cenu po podpisu smlouvy uhradíte do advokátní úschovy, kde peníze čekají na to, až se stanete skutečným vlastníkem nemovitosti a jste také jako vlastníci zapsáni v katastru nemovitostí. Teprve potom advokát uvolní částku kupní ceny z účtu úschovy na účet prodávajícího.

Pokud by nastal scénář uvedený výše a vy jste jako kupující nebyli na katastru zapsáni jako vlastníci nemovitosti, advokát vám z účtu úschovy vrátí peníze zpět. Nic tedy neriskujete.

• Jistě to ale není služba zdarma, že?

Celé zajištění kupní ceny formou advokátní úschovy stojí oproti částce, o kterou byste mohli přijít, jen minimální sumu.

kreditkaMůže vás zajímat

Kreditky a kontokorent mohou potopit
Tresty neplatičům alimentů se zvýšily
Co vás čeká při exekuci

• Na kolik advokátní úschova přijde?

Mohu mluvit jen za svoji advokátní kancelář. Cena úschovy je smluvní a můžete tak počítat, že vás kompletní úschova spolu se servisem sepsání smluv o úschově apod. vyjde na 3000 až 6000 korun – podle výše částky, kterou uschováme.

• Pro někoho to může být dost peněz…

V případě využití dalších služeb advokátní kanceláře, například sepsání či revize kupní smlouvy apod. mohou být výše uvedené částky podstatně sníženy. A v některých případech dokonce úplně odpuštěny.

Děkujeme za rozhovor

bor, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Zachránit vaše peníze může advokátní úschova

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci