Padělky koupíte nejen na asijských tržištích

5.4.2011 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Nikoliv jen na asijských tržištích, ale také přímo v luxusních buticích v obchodních centrech byly zabaveny padělky renomovaných světoznámých firem.

kontroly ČOI

Při březnových kontrolách po celé republice zabavila Česká obchodní inspekce na dva tisíce výrobků v odhadované ceně originálů, přesahující deset miliónů korun.

Dokonce v obchodech centra hlavního města i v buticích v nákupních centrech Prahy a Ústí nad Labem byly – podle Ing. Jana Štěpánka (na snímku vpravo), pověřeného vedením České obchodní inspekce – zajištěny padělky, jejichž hodnota převýšila dva milióny korun.

„S takovým množstvím padělků přímo v centru města jsme se dosud nesetkali. Opakované akce v krátkém časovém odstupu zvyšují účinnost kontrol jak ve vytipovaných obchodech v centrech měst, tak i v příhraničních tržnicích, které nedělní akce našich inspektorů zřejmě neočekávaly,“ dodal Ing. Jan Štěpánek.

Staré i Nové Město a obchodní centra Prahy 4

Jak sdělila ČOI, po vypracování odborných posudků ve spolupráci se zástupci majitelů práv duševního vlastnictví a zjištění, že se jedná o padělky chráněných značek, bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení. V něm bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci či předání k humanitárním účelům.

V hlavním městě byly kontrolovány obchody Starého i Nového Města a také provozovny v obchodních centrech Prahy 4 – v OC Budějovická, Růže a Chodov:

  • Kabelky (Burberry) – Praha 1-Nové Město, Václavské nám.;
    Praha 4, OC Chodov
  • Textilní výrobky (Burberry) – Praha 1-Nové Město, ul. Na Poříčí
  • Obuv, kabelky (Burberry) – Praha 1-Nové Město, ul. Na Poříčí
  • Textilní výrobky, obuv (Burberry, Louis Vuitton) – Praha 4, OC Růže
  • Tašky (Burberry) – Praha 4, OC Chodov
  • Oděvní doplňky (Burberry, Louis Vuitton, Chanel) – Praha 1-Staré Město, ul. Provaznická
  • OC DBK Budějovická (Burberry) – Praha 4, ul. Budějovická
  • OD Kotva (Burberry) – Praha 1-Staré Město, nám.Republiky
  • Butik (Burberry) – Praha 1-Nové Město, Václavské nám.

Celkem bylo v Praze zabaveno na dvě stě výrobků, jejichž cena originálů by představovala odhadem dva milióny korun.


Originál vám nezaručí ani luxusní butik, jak vyplynulo z nejnovějších kontrol České obchodní inspekce.

Dvakrát Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem byla ve dvou provozovnách v OC Forum prokázána nabídka a prodej padělků. Poté bylo zajištěno a uskladněno mimo dosah kontrolovaných osob jednašedesát výrobků bižuterie a jedna kabelka.

V severočeské metropoli šlo v těchto případech o značky Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Dior, Dolce&Gabbana – jejich odhadovaná cena originálů dosahovala tři sta šedesát tisíc korun.

A tradiční tržnice?

Tady jsou výsledky těch nejznámějších:

  • HATĚ u Znojma – Inspektoři ČOI zajistili tisíc padělků oděvů, obuvi a galanterie značek Adidas, Armani, Arsenal, Bench, Burberry, Converse, Dior, DC, Dolce&Gabbana, Ed Hardy, Gucci, Hasbro, Hello Kitty, Hugo Boss, Chanel, Lacoste, Levi's, Louis Vuitton, Nike, Polo, Prada, Puma, Versace, Ferrari, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Pokémon, Kawasaki – celková hodnota zboží byla odhadnuta na takřka šest a půl miliónu korun v cenách originálů.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Kde mi nejlépe pojistí auto?
Rychlé a levné – pojištění přes internet

  • SVATÝ KŘÍŽ, DRAGOUN, Cheb – Inspektoři zabrali u sedmi stánků pět set padělků značek Burton, Ed Hardy, Adidas, Burberry, Hugo Boss a Louis Vuitton v odhadnuté ceně originálů za milión dvě stě tisíc korun.
  • SAPA, Praha – V tomto největším pražském areálu bylo zabráno sto šedesát výrobků v dosud nepříliš obvyklém sortimentu jako prstýnky, náramky, přívěsky a také šály, ponožky i další textilní výrobky v celkové hodnotě originálů přes šest set tisíc korun – šlo o padělky značek Prada, Louis Vuitton, Gant, Hugo Boss, Armani, Ed Hardy.

boh
Zdroj: Česká obchodní inspekce

Přečtěte si také


Diskuse: Padělky koupíte nejen na asijských tržištích

RE: Milý Martine,

7.4.2011   |   23:01   |   od: redakce
máte pravdu. A určitě jste si i povšiml, že v tomto článku nikdo z ničeho nákupní centra neviní.

Ale...

7.4.2011   |   20:58   |   od: Martin B.
Jistě se nějaké padělky objevily, ale je důležité vědět, že pokud tomu tak je (což ještě není ve všech případech oficiálně potvrzeno!), je to problém prodejců a ne nákupních center, které v dobré víře "pouze" pronajímají prostory. Ty tak z toho vycházejí nejhůř, protože jsou snadným terčem...
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 7. 4. 2011 23:01
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci