Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?

27.4.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Má vůbec cenu pojistit i hodně ojetý vůz? Tak můžeme uvažovat jen v případě havarijního pojištění. Pokud jde totiž o povinné ručení, tam bychom neměli zaváhat ani na vteřinu.

ojetina

Nejenže je povinné ručení povinné, jak napovídá už sám název. Od loňského roku také platí, že za všechny dny, kdy naše auto nemělo povinné ručení narůstá pokuta, která je pak vymahatelná soudně i pomocí exekuce. Takže pozor!

Nikam se neschováte

Do konce roku 2008 hrozila neplatiči povinného ručení pokuta až 40.000Kč, ale jen když se na to přišlo, třeba při policejní kontrole. Od 1.1.2009 se však kontrola provádí automaticky srovnáním klíčky od autaregistru automobilů a registru plátců pojištění. Těm, kdo nemají zaplaceno, přijde poštou výzva k platbě pokuty  U motocyklu je to 20- 30Kč/den a u osobního auta 50 - 70Kč/den, kdy jste nebyli pojištěni. Proto už při zakoupení vozidla vyplývá novému majiteli ze zákona. povinnost  uzavřít smlouvu o povinném ručení.  O dřívější bonusy se nemusíte bát, protože jsou vám převedeny na nový vůz. Neztrácíte tak žádnou výhodu.

Víte, že…

  • Z celkového počtu cca 6,9 miliónů vozidel registrovaných v ČR zhruba 800 tisíc nemá sjednáno povinné ručení?
  • Z nich přibližně 200-300 tisíc vozidel je zřejmě reálně provozováno, tzn. opakovaně vyjíždí na silnice.
  • Řidiči nepojištěných vozidel způsobí ročně kolem 5 tisíc nehod.s celkovou výší jimi způsobených škod zhruba 450 miliónů Kč.

A co havarijní pojištění?

Havarijní pojištění vám vyplatí škodu na vašem vozidle, i když jste nehodu zavinili vy. V tom je jeho výhoda. Navíc toto pojištění také slouží k ochraně vozidla před škodami, které způsobují živly (působení blesku, krupobití, povodně, lavina, pád kamení, sesuvy půdy...) či které jsou způsobeny odcizením vozu či vandalismem. Toto pojištění se však vyplatí především tehdy, když si kupujete auto nové nebo když vlastníte nějaký dražší model. Naopak u hodně starého auta se nevyplácí. Dá se říci, že je dobré pojistit auta stará zhruba 6 – 7 let. Pak už význam tohoto pojištění klesá.

Havarijní pojištění si můžete nechat zařídit komplexní, nebo si můžete nechat pojistit jednotlivá rizika, např. jen proti odcizení atd. Částka, kterou budete platit v rámci havarijního pojištění, záleží na mnohých faktorech. Těmi základními jsou výše pojistné částky, výše spoluúčasti, účel užívání, typ vozidla, způsob plateb, rizikovost řidičů... Důležité je neposuzovat výběr havarijního pojištění pouze podle ceny, ale především podle toho, co všechno pojistka zahrnuje.

Nezapomeňte:

Pokud si kupujete nový či ojetý vůz na leasing nebo formou úvěru, kdy je půjčovaná či splácená částka vyšší jak 150 000 Kč, je nutné mimo povinného ručení, uzavřít také smlouvu o havarijním pojištění.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?

Havarijní pojištění

10.1.2021   |   00:10   |   od: Iveta
Ano na srovnávači pojištění klikpojisteni .cz najdete kompletní nabídku všech pojišťoven. Můžete si tam zadat rovnou i srovnání povinného a havarijního pojištění dohromady. Navíc velkou výhodou je i možnost vyřízení pojištění online

Havarijní pojištění

8.1.2021   |   11:34   |   od: Katka
Od všech pojišťoven bych tam našel nabídky pojištění?

Havarijní pojištění

6.1.2021   |   20:08   |   od: Iveta
Tak povinné ručení si určitě musíte uzavřít, pokud se ptáte na havarijní pojištění, tak většinou se vyplatí to obojí udělat u stejné pojišťovny... Teď by bylo asi složité chodit na pojišťovny, ale mohu doporučit se zkusit podívat na srovnávač pojištění, kde si nabídky od pojišťoven najdete během několika minut

Havarijní pojištění

4.1.2021   |   17:25   |   od: Katka
Koupila jsem ojeté auto za 190 tisíc a hodně přemýšlím, jestli ho pojistit. U které pojišťovny se dá sjednat nejvýhodnější povinné ručení?

havarijní pojištění

17.2.2014   |   16:58   |   od: Aneta
Já mám automobil už pátým rokem a stále platím havarijní pojistku. Asi možná to bude poslední rok, je to dost drahé a zatim jsem pojistku ani nevyužila. Před uzavíraním radím srovnávat pojistky online, na netu jsou levnější.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 5 příspěvků.
poslední příspěvek: 10. 1. 2021 0:10
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci