Kde mi nejlépe pojistí auto?

17.4.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Povinné ručení, nebo-li pojištění za škody způsobené provozem motorového vozidla nabízejí různé pojišťovny. Jak tedy vybírat?

řidička

Samozřejmě, že na prvním místě nás určitě bude zajímat cena – tedy roční poplatek za povinné ručení. Sazby pojišťoven se totiž často liší až o několik set korun. Ale pozor! Ne vždy je nejlevnější také nejlepší. Každopádně se cena povinného ručení bude vždy odvíjet zejména podle:

  • druhu vozidla
  • objemu motoru
  • průběhu předchozího pojištění (pro stanovení slevy-bonusu,
    nebo přirážky-malusu)
  • účelu, ke kterému je vozidlo používáno (běžný provoz,
    taxislužba, autoškola apod.)

U některých pojišťoven se setkáme s tím, že přihlížejí při stanovení sazby za pojištění k výkonu vozu a jeho stáří, k bydlišti pojistníka a jeho věku i k tomu, zda jde o soukromou osobu či podnikatele. Dobré je rovněž zvážit, jak často vůz využíváme a podle toho zvolit druh nebo tarif povinného ručení.

A co asistenční služby?

K povinnému ručení pojišťovny nabízejí také asistenční služby. Jejich  rozsah a nabídka se však opět dost liší. Jde o služby, co některé pojišťovny nabízejí zdarma, jiné za příplatek nebo částečnou spoluúčast. Asistenční služby bývají omezeny i časovými a cenovými limity.

povinné ručení

Kromě toho byste si měli ověřit, zda je vaše smluvně sjednaná asistence určena vám nebo výhradně pro poškozeného. Mohlo by se totiž stát, že přivolaná asistenční služba podle smluvních podmínek pojišťovny pomůže poškozenému zdarma, ale pomoc vám si nechá zaplatit.

Některé pojišťovny zase podmiňují odtah vozu až od určité vzdálenosti od trvalého bydliště. Jiné nekryjí opravu poruchy vozu, ale pouze škody, které vzniknou výhradně ve spojitosti s dopravní nehodou.

On-line kalkulátor pomůže

Už z toho máte hlavu jako pátrací balon a stejně pořád nevíte, kde se pojistit?  Zkuste on-line kalkulátor. Specializované portály na povinné ručení, například www.top-pojisteni.cz vám pomohou s cenovým porovnáním pojišťoven velmi rychle a jednoduše. Stačí zadat údaje o vozidle a pojistníkovi do kalkulátoru. Hned tak budete vědět, na čem jste.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Kde mi nejlépe pojistí auto?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci