Cestovní rány osudu. Jak jim předejít?

3.4.2010 01:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Jedete na pláž písčitou či kamenitou? Je v místě dovolené přístup do vody pohodlný, nebo tam jsou skály? Je tam dost slunečníků, anebo stín poskytují jen stromy? Takové znalosti vám už dopředu umožní zvážit možná rizika při pobytu u moře.

kufr

Není totiž nic snazšího, než si na mokré skále zlomit ruku, ve vodě šlápnout na mořského ježka nebo si uhnat na prudkém sluníčku pořádný úžeh a bolestivé popálení kůže. V podobných chvílích člověk velmi ocení cestovní pojištění do zahraničí a na cesty vůbec.

Pojistit se před odjezdem na dovolenou je proto určitě důležité rozhodnutí. Pokud se vám v cizině cokoliv stane a nebudete pojištěni, můžete mít problémy se zdravotním ošetřením. A pokud vás již ošetří, dočkáte se pravděpodobně vysokého účtu.

Péče stejná, ale výdaje nemalé

Rozhodně nespoléhejte na to, že cestujete-li po zemích Evropské unie, pak automaticky máte zajištěnou stejnou zdravotní péči jako občané státu, ve kterém se právě nacházíte. Teoreticky to tak skutečně je. Jenže v mnohých evropských zemích je zdravotní péče částečně hrazená, což může v porovnání s ošetřením v ČR přinést nemalé výdaje.

Nejen proto je tak důležité být dostatečně informován o zemi, kterou se chystáte navštívit. Odpovídající znalosti bychom měli mít také o zvycích jejích obyvatel – a vůbec o systému, jenž v daném státě panuje.

cestovní

Pomóóóc! Ukradli mi kufr!

Na cestách však mohou nastat i další perné chvíle, kdy pojištění velmi oceníme. Jde především o krádež či poškození zavazadel. Právě vhodné pojištění dokáže i takovéto „cestovní rány osudu“ minimalizovat. A určitě se zaslouží o to, že naše dovolená nebude zcela zmařená. Jen je nutné dodržet určitý postup:

  • krádež zavazadel ihned ohlásit na policii a vyžádat si policejní protokol obsahující seznam odcizených věcí, přibližnou dobu odcizení a také, kde byly odcizené věci uloženy, zda bylo vozidlo řádně zabezpečeno i jaké části vozidla byly poškozeny
  • dojde-li ke škodě na zavazadlech v ubytovacím zařízení, je třeba požádat písemně provozovatele o náhradu škody a převzetí žádosti si nechat potvrdit
  • poškodí-li se zavazadla při přepravě, vyžádat si od dopravce věrohodné potvrzení
  • dobré je, když si škodu vyfotografujete
  • důležité je při uplatnění škody přiložit originály účtů na věci, za něž požadujete náhradu

Nehoda, kdy ji nejméně čekáme

Na cestách si sice můžeme dávat pozor, jak chceme. Ale stane se, že v momentě, kdy to nejméně čekáme, vrazíme do vázy v hotelové hale či naše dítě poškodí televizor v pokoji. Anebo se stane něco úplně jiného. Pokud máme pojištění odpovědnosti za škodu, můžeme být v klidu. Jen nesmíme zapomenout, že:

  • svou odpovědnost za škodu bez souhlasu pojišťovny neuznáme, nebudeme hradit vzniklou škodu ani částečně a nepodepíšeme žádný dokument, jehož obsahu nerozumíme
  • zkusíme zajistit písemná prohlášení poškozeného a případných svědků a pořídíme fotodokumentaci

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Cestovní rány osudu. Jak jim předejít?

pojištění

28.9.2015   |   20:17   |   od: Inka
Já bych asi nejela bez cestovního pojištění. Při mém štěstí bych určitě potřebovala pomoc lékaře a to bych se asi nedoplatila. Naštěstí mě to zatím nepotkalo, ale co kdyby...
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 9. 2015 20:17
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci