Úraz na chodníku – odškodnění je problém!

2.2.2011 00:00   |   Peníze
Kluzké chodníky a pády na nich je český evergreen posledních let. Víte, jak se domoci odškodnění, kdyby se úraz stal vám?

pády a odškodnění

Od ledna roku 2009 vstoupila v účinnost novela, která zásadním způsobem změnila odpovědnost za úklid a údržbu chodníků v našich obcích a městech. Odpovědný je vlastník komunikace, tedy nejčastěji obec či město, nikoliv vlastník přilehlé nemovitosti.

V případě úrazu na špatně ošetřeném chodníku nás může čekat poměrně složité vyřizování, které může v mnoha případech skončit i u soudu.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Kde mi nejlépe pojistí auto?
Rychlé a levné – pojištění přes internet

Neuklízí se, pojišťuje

Obce a města, která by na každém metru těchto komunikací měla zajistit ošetření proti kluzkosti či jiným vadám povrchu, jsou z velké většiny proti škodám způsobeným na neupravených komunikacích pojištěné.

V případě úrazu vás tak odkáží na příslušnou pojišťovnu, která by měla po vyřízení případu, případně jeho prošetření, hradit škodu, která vám byla způsobena. A to nejen samotným úrazem, ale také následným léčením a pracovní neschopností.

Zajistěte si důkazy

Velmi důležité je opatření důkazů přímo na místě vzniku úrazu. Poškozený by si tak měl zajistit alespoň nějakou dokumentaci, například fotografie místa úrazu prokazující neupravenost, nebo nedostatečnou upravenost chodníku, svědky, či zprávu o počasí a podmínkách v daném čase a místě.

Právě opatření důkazů však může být mnohdy pro postiženého velkým problémem. Těžko požadovat po někom, kdo má zlomené obě nohy, aby řešil důkazy, nicméně v tomto případě bude určitě důkazem svědectví pracovníků záchranné služby, nebo kolemjdoucích občanů.

Doložte škodu

Dalšími důležitými dokumenty jsou také potvrzení prokazující škodu, která byla následky úrazu způsobena. Je třeba pojišťovně předložit veškeré doklady, které by mohly jakýkoliv výdaj spojený s úrazem potvrzovat. Může se jednat například o posudky o bolestném, posudky o ztížení společenského uplatnění, potvrzením o ztrátě na výdělku či potvrzení o výdajích souvisejících přímo s úrazem apod.

Pojišťovny následně hodnotí, zda byl chodník, kde se úraz stal skutečně neuklizený, neošetřený proti námraze či jiné nebezpečné situaci, tedy že jeho stav výrazně vybočoval ze stavu běžného a běžné schůdnosti tohoto chodníku.

Je také třeba posoudit, zda poškozený přizpůsobil chůzi a její rychlost zjevnému stavu chodníku apod.

Nebyla to vyšší moc?

Obec či město mají možnost se vyhnout odpovědnosti v případě, kdy nebezpečný stav chodníku nemohlo z objektivních důvodů odstranit ani při vynaložení veškeré možné péče a schopností. Takovými případy jsou například předchozí nečekaná havárie předcházející nevhodnému stavu chodníku, nebo jiný zásah vyšší moci bezprostředně před úrazem.

Po zvážení všech uvedených okolností rozhodne pojišťovna, či vlastník komunikace zda nárok poškozeného uzná, neuzná, nebo uzná pouze částečně.

Nakonec rozhodne soud

V případě neuznání nároku pak nezbude poškozenému člověku než se obrátit na soud, kdy k žalobě musí připojit veškeré důkazy, které svědčí jeho verzi celé události. Soud si v takových případech nechává vypracovat posudek stavu chodníku a dalších okolností případu.

Důkazy předložené poškozeným pak do velké míry rozhodují o tom, zda bude mít v případném sporu o odškodnění úspěch či nikoliv.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Úraz na chodníku – odškodnění je problém!

Úraz

12.12.2011   |   10:29   |   od: Hary
Dobrý den, zajímalo by mě, na jaký úsek na městském úřadě se mohu při takové události obrátit? Děkuji
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 12. 12. 2011 10:29
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci