Tohle dětem nekupujte! Chraňte je

22.11.2010 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Při rozhodování, co koupit dětem třeba pod stromeček vám poradíme, co rozhodně nekupovat. Děti ochráníte od možného těžkého poranění a ještě ušetříte...

ČOI hračky

Ze zjištění České obchodní inspekce se soustředíme na hračky, tam je paleta nebezpečných výrobků nejzrádnější. Všechny hračky, které inspektoři našli, byly administrativně vyloučeny z prodeje, což samozřejmě neznamená, že byste na ně v některém stánku třeba na trzích nemohli narazit.

Jo – Jo míček

Na horním snímku je Jo – Jo míček ježatý se světélkem a korálky. Při běžném způsobu užití je více než pravděpodobné, že nastane situace, při které může dojít k poškození zdraví. Dítě může části spolknout, vdechnout a případně se zadusit malými částmi. Korálky na míčku jsou snadno odnímatelné a celé se vejdou do zkušebního válce (na obrázku vlevo) pro malé části. Kromě toho se dítě může uškrtit šňůrou na hračce, když si při hraní vytvoří smyčku okolo krku.

Houpací žirafa

Vážné rizio představuje i lákavá houpací žirafa, pocházející z Číny. Absolutně nesplňuje pořadavky na bezpečnost a dovádějící děti si při hraní s ní pohou vážně ublížit. Vzhledem k technickému řešení se krk, který je měkce cpaný bez výztuže, při zhoupnutí ohýbá. Dítě tak nezůstává při houpání mezi krajními body oblouku a je jen otázkou času, kdy ze žirafy nekontrolovaně spadne.

Laserový revolver

Líkavou hračkou pro kluky měl být laserový revolver. I ten pochází s Číny a také on může pochroumat zdraví. Jak známo laserem se dají nenapravitelně poškodit oči. Není známo, jaké třídy je laserové zařízení a hračka nemá také žádné upozornění o bezpečnostních rizicích a použití ochranných prostředků.

 

Dětská flétna

Skytá hrozba je i ve flétničce. V jejím náustku je totiž vložen snadno odnímatelný jazýček vydávající zvuk. Celý se vešel do zkušebního válce, takže představuje vážné riziko pro malé děti, které ho lehce mohou spolknout a začít se dusit.

Chcete-li mít přehled o zjištěných kontrolách ČOI, sledujte se na stránky inspekce.

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Tohle dětem nekupujte! Chraňte je

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci