K alimentům vám pomůže i hrozba soudem

7.10.2009 00:00   |   Peníze
Trestní oznámení je jednou z posledních možností jak donutit otce či matku k hrazení alimentů. Hrozba vězení, dlouhé podmínky a pokut často pomáhá „šetrným rodičům“ uvědomit si své povinnosti.

K alimentům vám pomůže i hrozba soudem

Více než sto tisíc dětí nedostává výživné pravidelně či dokonce vůbec. Možnosti jak výživné vymoci pokojnou cestou jsou pro většinu rodičů poměrně omezené. Neplatiči totiž toho akutně mnoho nehrozí.

Sám nemám, natož na alimenty...

Je sice pravda, že na rodiče dlužícího alimenty může být nařízena exekuce, kdy je možné strhávat dlužné výživné přímo z platu neplatiče či z jeho bankovního účtu, co však s rodiči, kteří nepracují? Rodič bez zaměstnání a bez majetku je totiž v podstatě nepostižitelný. Protože nepracuje, není možné exekuovat jeho plat. Protože nic nemá,, tak není možné ani exekuovat movitý či nemovitý majetek.

Argumentace rodičů – neplatičů je pak jasná. „Sám nemám, tak nemohu platit alimenty“. To, že nemají zaměstnání neznamená, že děti zůstanou bez prostředků nebo zůstanou závislé pouze na příjmu rodiče, který o ně pečuje. Nejčastěji totiž zůstávají děti v péči matky, která má nižší příjem než otec, nebo je přímo na mateřské dovolené.

Je zřejmé, že z příjmu 7600 korun, který matka na mateřské pobírá rozhodně nemůže stačit na úhradu nákladů na bydlení, výživou a ošacení jednoho či dvou dětí a náklady na vzdělání.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší job pro exekutory a advokáty
Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Co vám exekutor nesmí vzít

Pro případ opakovaného neplacení výživného je tak možné využít té nejdrsnější možnosti, kterou je trestní oznámení pro podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy. Tento trestný čin je o to závažnější, že soustavné neplacení výživného může být považováno jako pokračování v trestném činu, což má pro pachatele samozřejmě výrazně horší následky.

Pro některé z rodičů neplatičů postačí již hrozba možnosti podání trestného oznámení, pro jiné však nestačí ani začátek trestního stíhání a výslech na policii. Takoví notoričtí neplatiči se mohou už důvodně obávat trestního stíhání a v případě opakovaného neplacení alimentů mohou skončit až na dva rokx za mřížemi. Pokud by však nehrazení výživného způsobilo dítěti vážnou nouzi – např. by kvůli nemožnosti zaplatit nájem skončilo dítě se svou matkou na ulici, může pachatel dostat trest odnětí svobody v trvání až 3 let.

Pokud ani trest vynesený soudem k nápravě nepostačí a rodič se snaží dál vyhýbat své povinnosti, může být jako recidivista odsouzen i na výrazně delší dobu za mřížemi.

Není to jen tak, ale pro dítě

Mnoho matek se obává tohoto způsobu hrozby trestním stíháním využívat. Je jim totiž krajně nepříjemné kriminalizovat otce svého dítěte, chodit na policii k výslechům a být odpovědný za to, že někohou budou soudit a půjde do vězení. Nicméně pokud neexistuje jiné řešení a s rodičem není možná rozumná domluva, je možnost trestního stíhání skutečně jedinou účinnou možností jak se domoci práv svého dítěte.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: K alimentům vám pomůže i hrozba soudem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci