Co vás čeká při exekuci

5.2.2010 00:00   |   Peníze
Počet exekucí v České republice dosáhl 718 000 případů, což je meziroční nárůst o zhruba 30 procent. Dlužníky jsou nejčastěji lidé ve věku od 20 do 35 let a důchodci.

televizor

Často jde o lidi se základním vzděláním a nižším sociálním postavením. Za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městským policistům, poplatky obcím za svoz odpadků či penále zdravotním pojišťovnám.

Většina obětí zadlužování si za svou situaci může sama. Výjimkou nejsou ani případy, kdy na je na jednoho dlužníka vyhlášeno i více než 10 exekucí. Takoví lidé se už dluhů  mohou jen velmi těžko zbavit.

Osobní bankrot není pro každého

Jednou z možností, jak se exekuci vyhnout, je vyhlášení osobního bankrotu, kdy se může dlužník do 5 let zbavit veškerých svých dluhů. K  povolení osobního bankrotu od soudu je však třeba splnit mnoho podmínek. Nejdůležitější je souhlas věřitele, který se tak musí dobrovolně vzdát velké části svých peněz, které už od dlužníka nikdy nezíská.

V případě, že věřitel s osobním bankrotem souhlas nedá, nebo dlužník nesplní další nutné podmínky, jako přiznání veškerých dluhů, případně složení kauce apod. pak již ztrácí nad průběhem událostí kontrolu.

Nemovitost – nejžádanější „zboží“

Předlužený člověk už žije pouze v očekávání, který jeho majetek skončí v exekutorových rukou. Prvním a nejzajímavějším majetkem jsou nemovitosti. Vlastnictví nemovitostí se dá zjistit velmi snadno z katastru nemovitostí. Nemovitost ve vlastnictví dlužníka tak může exekutor velmi snadno zablokovat a získat věřitelovi peníze prodejem této nemovitosti.

kladívko

Plat – splácí se málo, ale přece

Pokud dlužník nemovitost nevlastní, což je častý případ, pak se může exekuce dotknout jeho platu, kdy mu na  základě exekuce musí částku na splácení dluhu strhávat již zaměstnavatel. Dlužník se tak k těmto penězům vůbec nedostane. Nevýhodou tohoto řešení je, že se dluh splácí velmi pomalu a tudíž není tento způsob vhodný u milionových dluhů. Nicméně pro mnoho věřitelů je přijatelnější alespon něco než vůbec nic.

Bankovní účet – jednorázová akce

Zajímavou možností exekuce je také obstavení účtu, kdy dlužník nemůže disponovat s prostředky, které se mu připíší na jeho účet, a obnos došlý na účet získává exekutor. Toto řešení je však často pouze jednorázové. Dlužníci v tomto případě snadno přesměrovávají své příjmy jinam než na svůj obstavený bankovní účet.

matka s dítětemMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

K alimentům pomůže i hrozba soudem
UMÍTE PORADIT? Jak má Hana přežít?
Jak vypořádat majetek po rozvodu

Sociální dávky slabou náplastí

Pokud dlužník nemá ani práci a bankovní účet je již prázdný, pak je jednou z posledních možností exekutora pokusit se strhávat splátky ze sociálních dávek dlužníka.

V takovém případě se však jedná o velmi nízké částky a také oprávněnost tohoto kroku je mnohdy sporná.

Zvlášť nepříjemná situace

Posledním reálným řešením které se pro exekuci nabízí a které bývá pro dlužníky velmi nepříjemné je exekuce movitých věcí, tedy většinou vybavení a zařízení domácnosti. Exekutor tak může přijít do bydliště dlužníka a jeho rodiny, nebo prostě tam, kde je mu známo, že se dlužník nachází a tam označit věci, které hodlá zabavit.

Exekutor si všímá samozřejmě hodnotnějšího vybavení, které je možné zpeněžit při případné dražbě. Zde je ovšem exekutor částečně omezen, protože dlužníkovi nesmí zabavit hotovost ve výši 1 000 korun, dále čistě soukromé věci, jako snubní prsteny, či spodní prádlo. Dále nesmí exekutor zabavit věci, které dlužník prokazatelně potřebuje pro výkon povolání.

U účetního tak nemůže exekutor zabavit počítač na kterém zpracovává účetnictví, u taxikáře nemůže zabavit automobil apod. Stejně tak nemůže zabavit exekutor nutné vybavení domácnosti. Nutným vybavením domácnosti ale rozhodně není televizor či automatická pračka, nebo lednice. Ale postel pro děti, matrace pro dospělé či sporák na vaření jídla by nikomu zabavit neměl.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Co vás čeká při exekuci

Dražba

22.10.2010   |   11:10   |   od: Stany
Dobrý den, jakým způsobem se mám exekutorovi před dražbou podílu nemovitosti prokázat, že jsem spoluvlastník? Byl jsem před dražbou exekutorem vyzván k účasti na dražbě a tudíž jsem předpokládal, že postačí předložit občanský průkaz...
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 22. 10. 2010 11:10
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci