O výživném by mělo být konečně jasno

17.1.2010 00:00   |   Peníze
O nové úpravě výživného na děti by se mělo letos definitivně rozhodnout. Jasná, předvídatelná pravidla v oblasti výživného požadují rodiče s dětmi, soudci i ministerstvo spravedlnosti.

tahají se, rozvod, hádka

Již brzy by si tak mohl otec před rozvodem spočítat kolik peněz bude na své děti v budoucnu muset platit a jak ho placení výživného zatíží. Stejně tak si například matka těchto dětí bude moci dopředu spočítat s jak vysokým výživným může počítat a tedy jaká bude po rozvodu její životní úroven.

Výživné dnes? Zmatek a chaos

Tato věc v současnosti není možná. U výživného panuje poměrně velký chaos. Existují určitá pravidla, kterými by se měli soudci při svém rozhodování řídit, nicméně často se tak tomu neděje. U zcela srovnatelných případů tak může soudce v jižních Čechách rozhodnout úplně jinak než soudce v Praze. Rozdíly mohou být i více než dvojnásobné. Zde se pak zcela jistě nedá mluvit o spravedlnosti, ale spíše o štěstí konkrétního rodiče na soudce, který bude rozhodovat mírněji než jiný či naopak.

matka s dítětemMůže vás zajímat

K alimentům vám pomůže i hrozba soudem
UMÍTE PORADIT? Jak má Hana přežít?
Jak vypořádat majetek po rozvodu

V současné době totiž nikde není určeno jak má být výživné vysoké. Je pouze a jenom na určení soudce jako člověka jak vysoké výživné určí. Pro rodiče z toho plyne velká nejistota, psychické problémy, úzkost a jiné negativní vlivy. Výše výživného totiž může na léta ovlivnit životní situaci a budoucí sociální postavení obou rodičů.

Nyní se objevilo hned několik návrhů na určení výše výživného, jehož určení by mělo být výrazně snažší s pro každého dostupné.

Pětina z příjmů rodiče

Pokud by měl rodič jedno dítě, pak by mu platil 20 procent svých čistých příjmů. Pokud by tedy rodič, který o dítě trvale nepečuje měl plat 23 000 korun čistého a jedno dítě, pak by na své dítě platil výživné ve výši 4 600 korun. Pro oba rodiče snadně spočitatelná záležitost.

Pokud by měl rodič dětí více například dvě, snižovala by se částka na jedno dítě z 20 na 15 procent. Na dvě děti by pak rodič platil 30 procent svých příjmů. V tomto případě by se jednalo o částku 6 900 korun. Při větším počtu dětí by částka úměrně snižovala. Pro někoho se to může zdát nespravedlivé, nicméně je logické, že v případě 5 dětí by nemohl rodič rozdělit veškeré své příjmy na výživné.

Tabulky řešením

Další významnější návrh je zavedení tabulek výživného. V tabulce, kde na jedné straně by byl věk dítěte a na druhé straně příjem rodiče, by si snadno rodič našel průnik těchto údajů a tedy výsledek kolik na výživném zaplatí. Při věku dítěte od 0 do 3 let a příjmu rodiče 20 000 korun by byla určena částka výživného například 3 000 korun. U věku dítěte 3 až 7 let a stejném příjmu by se částka zvýšila na 3 400 korun apod.

Jednalo by se samozřejmě o orientační údaj, který by mohl soudce v případě rozhodování před soudem dle okolností poupravit. Nicméně se jedná o velmi praktickou pomůcku, která ve svém důsledku povede ke snížení soudních sporů o výživné a zvýší počet dohod rodičů, kteří budou mít pomůcku dle které se řídit.

Věřme, že politici své sliby naplní a jasná a předvídatelná pravidla u výživného se stanou ještě tento rok skutečností.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: O výživném by mělo být konečně jasno

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci