Kreditky a kontokorent vás mohou potopit

26.3.2010 00:00   |   Peníze
Nedostává se vám peněz a přitom nutně potřebujete uhradit nájem, služby či jiné nečekané platby? Právě pro vás se nabízejí nejrůznější úvěrové produkty, které vám mají „pomoci“ s dočasným nedostatkem finančních prostředků.

kreditka

Nejpoužívanějšími produkty pro tento účel jsou kreditní karty a kontokorent. Banka vám tak poskytuje rámec finančních prostředků, které můžete čerpat bez složitého schvalování a formalit. Pokud lidé čerpají finanční prostředky skutečně způsobem pro který jsou určeny, pak je vše v pořádku.

Znakem těchto produktů je, že do určité doby (například 30-45 dnů) musíte půjčené prostředky vrátit zpět bance. Pokud to neuděláte srazí vám banka vysoké úroky, nebo ještě hůře dostanete pokutu. Úrokové sazby u těchto produktů bývají velmi vysoké a pohybují se v rozmezí 13-25 procent.

PŘEČTĚTE SI:

Triky, které ušetří pár tisíc ročně
Co vás čeká při exekuci?
Couvert ke kávě s dezertem neplaťte!

Pořád počítejte!

Bohužel se právě kontokorenty či kreditní karty používají i na financování běžných potřeb a lidé na dluh nakupují jídlo či dovolenou. Stále častěji také tímto způsobem řeší jiné své dluhy. Tím se dostávají do situace, kdy se stávají absolutně neschopnými zmíněné splátky splácet. Například u půjček z kreditních karet činí měsíční splátka 1/12 celého úvěru. K této částce navíc musíme připočítat až 20 procent úroku.

Pokud si tedy půjčíte na kreditní kartu částku 50 tisíc korun, a nevrátíte je bance včas, pak se vám následující měsíc srazí 4160 korun splátky spolu s 833 korunami úroku. Celkem tak zaplatíte téměř pět tisíc korun měsíčně na splátkách.

Pokud je klient schopen tuto částku splácet, pak by se nic nedělo, nicméně lidé prostě peníze nemají a opět vyberou z kreditní karty to, co minulý týden zaplatili a problém je na světě.

peníze v dlani

Kreditky jako droga a zrada

Dalším problémem kreditních karet je jejich návykovost. Lidé mají prostě pocit falešného dostatku, který jim poskytuje karta s desetitisícovým kreditem. Ztrácejí zábrany dopřát si to co si přejí. Vystřízlivění ovšem přijde s prvním upozorněním na povinnost úhrady velmi vysokých splátek a úroků.

Úvěr na kreditní kartě, nebo jen pouhé její držení vám navíc může znemožnit možnost získat hypotéku či jiný úvěr. Banky totiž při žádosti o úvěr posuzují nejen skutečnou výši vašeho dluhu, ale také výši potenciálního dluhu. Pokud máte tedy kartu s kreditem na 100 tisíc korun, započítávají často banky celou tuto částku do vašich výdajů spojených se splácením úvěrů. A to i tehdy, když jste si z kreditní karty nepůjčili ani korunu.

Držení kreditní karty vám tak může přinést obrovské problémy ve chvíli, kdy nutně potřebujete schválení hypotéky či jiného úvěru a vaše žádost je z tohoto důvodu zamítnuta.

Kreditní karty a kontokorent či jiné podobné produkty jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Jakmile podlehnete jejich kouzlu, jen těžko se vymaníte z vážných problémů, které vám neuvážené používání těchto produktů může způsobit.

miz

Přečtěte si také


Diskuse: Kreditky a kontokorent vás mohou potopit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci