Úspory pro vnoučata zamkněte na klíček

14.8.2011 00:30   |   Peníze
Zajímavou věc ukázaly výsledky výzkumu mezi seniory. Čeští důchodci jsou velmi spořiví a na rozdíl od svých vrstevníků na západ od našich hranic neutrácejí peníze za sebe, ale za svoje děti a vnoučata.

Poštovní spořitelna

Právě prarodičům, ale i rodičům, může v tomto pomoci letní novinka na našem trhu. Je jím Dárek pro život – naspořené prostředky pro děti, které mohou vybrat jedině ony po dosažení plnoletosti. Do té doby jsou úspory před kýmkoliv uzamčeny na pomyslný klíček.

Skoro polovina spoří

„Výzkum potvrdil rozdíly mezi zahraničím a Českou republikou. Zatímco v cizině to jsou děti, které finančně podporují své rodiče na penzi, u nás naopak rodiče ze svých úspor podporují své potomky,“ vysvětluje Libor Svoboda (na snímku vpravo), manažer pro produkty a služby Poštovní spořitelny.

Průzkum Poštovní spořitelny rovněž zjistil, že pětačtyřicet procent seniorů si měsíčně pravidelně spoří.

„Je to samozřejmě dané tím, že za celý svůj dosavadní život si již stačili pořídit vše podstatné a nyní hradí jen výdaje nezbytné k životu jako jsou nájem a energie,“ doplňuje Libor Svoboda.

Našetřené prostředky tedy senioři používají především na podporu svých dětí a vnoučat.

Unikátní služba

Unikátní službu pro tyto případy nyní nabízí Era první konto. Od počátku letních prázdnin lze ke kontu uzavřít dodatek Dárek pro život. Díky němu nebude možné vybrat z konta finance před tím, než bude dítě plnoleté.

„Po uzavření dodatku zákonným zástupcem nebude moci nikdo disponovat s prostředky na kontě, tedy vybírat peníze či zadávat platební příkazy. Bude možné pouze vkládat nebo nahlížet na pohyby a zůstatky,“ říká Tomáš Suk, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

Může vás zajímat

Děti by k penězům neměly přijít snadno
My na to nemáme...
Cenu peněz se děti musí naučit znát

Mladé lidi po dovršení plnoletosti čekají nemalé finanční výdaje ať se rozhodnou dále studovat, pořídit si bydlení, nebo cestovat a poznávat jiné země.

První konto tak díky uloženým penězům a výhodnému úročení pomůže dětem či vnoučatům ulehčit začátek samostatné životní etapy.

Uzamčené úspory

Služba je primárně určena prarodičům, kteří se obávají, zda vnoučata skutečně získají všechny peníze, které jim vloží na konto, až ve své plnoletosti.

„Podle našich zjištění má řada rodičů i prarodičů obavy, že by mohly být naspořené prostředky z konta vybrány předčasně, čímž by mohlo dojít k výraznému snížení částky, kterou má dítě či vnouče dostat v osmnácti letech,“ uvádí dále Tomáš Suk.

Díky uzavření dodatku tedy všechny tyto starosti odpadají. Spořená částka je tak “uzamčena” proti všem výběrům a pomyslný klíček dostane do ruky vnouče či dítě až po dosažení plnoletosti.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Úspory pro vnoučata zamkněte na klíček

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci