Mami, ty mi lžeš! Ale proč?

31.3.2011 00:00   |   Děti
Noční můrou všech rodičů je okamžik, kdy je potomek nachytá při lži. Jenže dá se dětem říkat pravda „natvrdo“? A co dělat v momentě odhalení? Jak dítěti vysvětlit vaši lež?

lhaní a děti

Aby ovlivnili chování svých dětí, dovedou se rodiče uchýlit k nejbizarnějším výmyslům. Ty přitom mohou v dětech vyvolat velký zmatek a nejistotu. A to zejména v ranném dětství, tedy právě v období, kdy si synové a dcery vytvářejí obraz o vnějším světě a snadno dojde k narušení důvěry mezi nimi a rodiči.

Při lži s pravdou ven

Když vás dítě načapá na hruškách, nezatloukejte. Nejlepší je se přiznat. Říct, ano, neřekl jsem celou pravdu, ale mělo to svůj důvod. Je dobré si s dítětem sednout a popovídat si o tom, že i když se lhát nemá, že existuje i milosrdná lež a krutá pravda.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Naučte děti, že co je zdravé může být i dobré
Rakytník? Prospěje víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem je zbytečně nedávejte!

Dítě dokáže velmi dobře rozlišovat mezi dobrem a zlem. Určitě vám odpustí, že jste ho podceňovali, mysleli jste si, že je ještě moc malý na to, aby pochopil tvrdou realitu. A proto jste se ho snažili ochránit nějakou polopravdou.

Potrestejte se

Mnohem horší varianta nastane, když jste byli přichyceni při lži, pro kterou nemáte rozumné vysvětlení. Pak už zbývá se jen přiznat k tomu, že jste lhali a omluvit se.

Můžete dítěti zkusit vysvětlit, že i dospělí dělají chyby a že lhát se opravdu nemá. Dobré by bylo se domluvit na nějakém trestu pro vás. Co si třeba odpustit jeden díl oblíbeného seriálu?

Normální je nelhat

Rodiče lžou dětem z nejrůznějších příčin, ale jedním z hlavních důvodů je vlastní pohodlnost. Je totiž mnohem složitější srozumitelně vysvětlit pravdu, popřípadě o věci si pořádně popovídat, než se uchýlit k přijatelné lži. Jenže pokud nechcete, aby jednou „šikovně“ lhali děti vám, bude lepší ze své pohodlnosti trochu slevit.

Podle psycholožky Jany Sedlákové rodiče často lžou pod tlakem okamžiku a nepřemýšlejí vlastně, co říkají a jaký vliv to může na jejich dítě mít. Někdy to snadno projde, ale jindy to napáchá hodně zla.

penízeMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Děti musejí znát cenu peněz
Když jsou rodiče z dětí zoufalí
S ním se kamarádit nebudeš!

Někdy se promíjí

Psychologové připouštějí, že někdy je drobná lež nezbytná, a rozhodně neuškodí, když dítě pochválíme za obrázek, se kterým se malovalo, ale ve skutečnosti není nic moc.

Předtím, než použijeme nějakou pohodlnou vytáčku, bychom se však měli důkladně zamyslet nad tím, jestli neexistuje jiná možnost.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Mami, ty mi lžeš! Ale proč?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci