Je jaro, hybaj ven – ale s kým?

16.3.2011 00:00   |   Děti
Je načase děti zvednout od počítačů a televize a „vyhnat“ je ven, na čerstvý vzduch. Více pohybu a volnosti jim určitě prospěje. Musíme ale vědět, kde jsou a hlavně s kým. Nebude to snadné.

děti, kam chodí

Uhlídat dítě venku je mnohem náročnější, než mezi čtyřmi stěnami – a my na to nesmíme zapomínat. Také ho mimo domov čeká mnohem více nástrah a nebezpečí.

Stále na očích

U malých dětí je jasné, že je ani na chvíli nespustíme z očí. A to i tehdy, když si hraje v klidu na pískovišti, bychom měli zapojit alespoň naše „boční“ vidění. Mimo hřiště bychom měli malé dítě vést za ruku. I když mu vysvětlíme, že je třeba přecházet přes ulici opatrně a nejprve se rozhlédnout – nikdy nevíme, co malé dítě udělá.

Přečtěte si

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Naučme ho také, aby se rozhlédlo, i když přechází na zelenou a nevstupovalo automaticky do silnice. Je přece mnoho nezodpovědných řidičů, kteří přejedou i na červenou. A také jim vysvětleme, že se po chodníku chodí vpravo. Bohužel dnes toto logické pravidlo nezvládá ani velká část dospělých.

Když jde samo

Starší děti si chodí ven hrát už sami s kamarády. Je velmi důležité, abychom věděli, kam dítě jde, kde se bude pohybovat a kdy přijde. Měli bychom mu vysvětlit, jak důležité je chodit včas, podle dohodnutého termínu, anebo alespoň zavolat a vysvětlit, že se třeba někde zdrží. Než dítě pustíme samotné, mělo by také znát přesný postup, jak se chovat, když ho začne na ulici cizí člověk obtěžovat nebo někam lákat.

Nemělo by nikdy sedat k cizím lidem do auta, chodit s nimi na opuštěná místa nebo do domů. Při obtěžování je dobré utéct k jinému člověku na ulici nebo do obchodu a nebát se říct, že ho cizí člověk obtěžuje, popřípadě zavolat policii.

Není parta, jako parta

I když to tak nevypadá, stejně důležité je dohlížet i na dospívající puberťáky. Ti se sice v mnohém už o sebe postarají sami, přes ulici už také umí přecházet, ale číhá na ně zase jiné, velké nebezpečí. A tím jsou „kamarádi“. Poznat ty, s kterými náš syn či dcera vyrážejí ven za zábavou, není vždy jednoduché. Můžeme dítěti třeba navrhnout, ať kamarádi přijdou za ním domů, můžeme se na ně nenápadně vyptávat.

Může vás zajímat

Hurá na prázdniny k babičce!
Budou roboti schopnými chůvami?
Jak mám představit synovi svého přítele

V době, kdy sehnat nějakou drogu není žádný problém, kdy mladistvým nalijí alkohol v mnoha restauracích, není jednoduché vše uhlídat. Přesto bychom to rozhodně neměli vzdávat. Jakmile se totiž dítě v nějaké“nezdravé“partičce už zabydlí, bude velmi těžké ho odsud dostat.

Zákazy a příkazy nepomáhají

Když už ale zjistíme, že dítě se pohybuje ve společnosti nedobrých kamarádů, nesmíme podlehnout panice. Razantní zákaz se s nimi scházet, může mít totiž opačný efekt a dítě se k nim ještě více přimkne. Mnohem důležitější je nenarušit komunikaci s dítětem, když to neznamená, že mu nesdělíme svůj názor na jeho kamarády.

Snažme se však nepřikazovat, ale trvejme na dodržování dohodnutých příchodů a odchodů z domu. Podstatné je podat dítěti všechny informace o škodlivosti alkoholu a drog. Zabrat může i to, že mu najdeme jinou, zábavnou činnost, která značně omezí jeho čas strávený se závadnou partičkou.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Je jaro, hybaj ven – ale s kým?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci