Budou roboti schopnými chůvami?

29.7.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Fantazie autorů sci-fi literatury se dnes stávají skutečností. Japonské a jihokorejské firmy totiž vyvinuly chůvy-roboty, které již plní úkoly v domácnostech.

děti a robot

Chůvy-roboti nejen dohlížejí na dítě, ale umějí je i zabavit videohrami, vzdělávacími programy či slovními kvízy. Rovněž dokáží rozeznat hlasy i tváře příslušníků rodiny a plnit tak nejrůznější další úkoly.

To umožňuje rodičům, aby se zabývali mnohem více svými vlastními záležitostmi, než neustálou péčí o svého potomka. A dokáží nám chůvy-roboti vychovat další generace?

Dětem se život s robotem líbí

Američtí psychologové dělali průzkum v mateřských školách, který sledoval dopad působení chův-robotů na děti v předškolním věku. Zjistilo se, že děti si vytvářejí k robotům silné citové vazby.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíme si vzájemně naslouchat?
Jak ovlivní dítě postižený sourozenec?
Říkají, že mám nevhodného partnera

Roboti totiž kromě zábavy o děti pečují a aktivně na ně reagují. Tím vlastně nahrazují živé pečovatele. Děti si je oblíbí jako nejmilejší hračku, kterou si v předškolním věku fantazijně oživují.

Roboti zprostředkují dohled

Mnohým rodičům si pořízení robota-chůvy do domácnosti může vyhovovat. Zásadní rozdíl mezi televizí či počítačem na jedné straně a robotem na straně druhé je v tom, že robot má potenciál se o dítě starat a především pečovat o jeho bezpečnost.

S televizí či počítačem nenechá dítě rodič dlouho samotné. Navíc neví, co jeho potomek zrovna provádí. V péči robota mohou děti zůstat daleko delší dobu. A s příchodem dokonalejších robotů se tato doba může značně prodlužovat.

Dokáží roboti totéž, co lidé?

S výchovou dětí sebedokonalejšími stroji nemáme žádnou zkušenost. Zatím se jen zjistilo, že děti na chůvy-roboty reagují kladně.

Robot nesmí ublížit člověku, nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. Musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.
Z nejznámější sbírky povídek "Já, robot"
od Isaaca Asimova (†1992) – amerického vědce,
biochemika, spisovatele a tvůrce zákonů robotiky

Vzhledem k tomu, že v japonských domácnostech už pod vlivem robotích chův zkonstruovaných firmami Sony a NEC vyrůstá první generace dětí, je nejvyšší čas se zamýšlet nad rolí umělé inteligence ve výchově budoucích generací dětí.

Zájem rodičů ušetřit si čas a firem roboty prodat by ale neměl být určující. Děti potřebují lásku a péči živých pečovatelů. Především proto, že se učí kromě poznatků o světě také to, jak zvládat emoce, empatii a vše lidské, co zatím ani ti nejdokonalejší roboti nahradit nemohou.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Budou roboti schopnými chůvami?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci