Přátelé se rozvedli, jak to poznamená nás?

6.10.2017 00:00   |   Sex a vztahy
Jak rozpad manželství "těch druhých" působí na spřátelenou manželskou dvojici a co v takovém případě dělat? Jak s rozvedenými přáteli komunikovat?

rozvod
Je možné, že vzniknou konflikty, když se manžel bude scházet s rozvedeným mužem a manželka s rozvedenou ženou? Je možné do rozhovoru o rozvedeném páru projektovat problémy vlastního manželství a tím rozvod "těch druhých" využít ke svému prospěchu?

Marta a Jiří překvapili

Marta a Jiří spolu byli přes patnáct let. Byli velmi společenští a měli mnoho společných přátel. S některými z nich trávili hodně času, jezdili na společné dovolené, stýkali se o narozeninách či při oslavách nového roku. Najednou se rozvedli, což bylo pro všechny velkým překvapením.

Jiří se odstěhoval a i když rozvodové řízení probíhalo poměrně klidně, bylo to přece jen čerstvé. Nikdo z party nevěděl, jak se postavit k nové situaci. Zvát je na setkání oba dva? Anebo se přidat na jednu či druhou stranu a pozvat jen jednoho z nich?

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si neužít sex v partnerství
Problém – internetová porno závislost
Máte ve vztazích smůlu či štěstí?

Navíc přátelé nevěděli, co se stalo. Jako důvod uvedli, že se Jiří potřebuje nějaký čas starat sám o sebe a nechce s rodinou žít. A tak přátelé tápali podle svého založení či blízkosti k jednomu či druhému z rozvedených partnerů.

Nesedět na dvou židlích

„Nejhorší je si sednout takzvaně na obě židle najednou. Tedy stejným dílem naslouchat oběma znesvářeným stranám. To totiž vede jen k tomu, že budeme do sporu zatahováni, přesvědčováni o té správné pravdě o rozvodu,“ poznamenává psycholožka Mgr. Irena Černá a dodává:

„Je možné zcela vědomě zaujmout stanovisko a držet jej. Ať je jakékoliv. Tedy například, zvát oba či jen jednoho z nich není tak podstatné. Po čase, kdy se situace uklidní, takový postoj může přinést ovoce ve smyslu dobrých vztahů s oběma stranami.“

rozvod

Je rovněž důležité nenechat se zatáhnout do role poradců, či se snažit vyhovět oběma stranám, podle toho s kým z parterů zrovna mluvíme. Tím bychom totiž přijali odpovědnost za své „rady“ a následnou přirozenou nevoli toho druhého z páru.

„Také nebudeme neustále testováni, na čí straně jsme, protože nebude jasné naše stanovisko vůči situaci,“ říká psycholožka.

Muž není žena

Obecně vzato muž bude více brát rozvod přátel jako hotovou věc, jako informaci a bude rychleji hotov s tím, jak se situací naloží. Bude mít mnohem menší chuť to rozebírat.

Žena bude brát záležitost daleko více vztahově, osobněji a více ji bude emočně prožívat. Bude mít také mnohem víc potřebu komunikovat s tím z páru, koho si vybere s tím, že ho bude podporovat.

Jak rozvod přátel využít

Manželé o rozvodu přátel budou mluvit pravděpodobně daleko více na popud ženy, která u svého partnera bude hledat podporu svých stanovisek. Žena bude také náchylnější na příkladu rozvedeného páru řešit vlastní problémy v partnerství.

„Je to přirozená inklinace vidět u sebe to stejné jako u těch druhých. Je ale důležité si uvědomit, že to co vypadá někdy stejně, může mít důvody úplně jiné,“ upozorňuje Mgr. Irena Černá.

Pokud situaci u rozvedených přátel chceme zhodnotit pro vlastní vztah, rozhodně vzniká prostor pro diskuzi mezi partnery. Také může taková událost manžele semknout proti takzvanému vnějšímu nepříteli, tedy rozvodu "těch druhých".

Pokud ale manželství dobře funguje, rozvod přátel spustí spíše obranu vůči rozvodu jako řešení a tudíž i motivaci něco s vlastními problémy dělat.

Rozvedená = nebezpečná?

Rozvedená kamarádka začne mít samozřejmě v životě trochu jiné priority. Což například znamená, že se nemusí s nikým domlouvat, kdy se vrátí domů, nebo kam pojede na víkend. Může se stýkat s jinými muži, hledat si nového partnera.

Pro vdanou kamarádku to ale nebezpečné není. Totiž – pokud spolu budou sdílet to, co mohou.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Přátelé se rozvedli, jak to poznamená nás?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci