Máte ve vztazích smůlu či štěstí?

7.1.2010 00:00   |   Sex a vztahy
V době, kdy slavíme vánoční svátky a příchod nového roku se často ukazuje, jak je to doopravdy s našimi vztahy. Atmosféra vánoc působí jako naše vlastní zrcadlo.

spokojený pár

V něm zahlédneme vždy jen sami sebe a svoje vztahy, které jsme s našimi blízkými vybudovali. Většinou se za tím, zda se cítíme šťastní či nešťastní, skrývají právě mezilidské vztahy. Čím blíž nám totiž někdo je, tím více nás může zranit.

Proto se někteří lidé vyhýbají blízkým vztahům, zdá se jim, že jen tak nemohou být ve svém vlastním světě ohroženi.

Někdo si vybral dobře

Nic se ale nevyrovná tomu, pokud se cítíme šťastní a spokojení ve vztahu s někým, kdo nás má opravdu rád. To pak často od svého okolí slýcháme, že jsme měli opravdu štěstí. Pokud nás potkalo „štěstí“ a vybrali jsme si toho pravého či tu pravou máme přece vystaráno.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT:

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

Zní to jakoby nějaká vyšší moc či náhoda zařídila, že se cítíme dobře. Většina lidí si totiž plně neuvědomuje, že pro své štěstí mohou leccos udělat.

Iluze a předpoklady = nikoliv štěstí

Když potkáme někoho, kdo nás opravdu zaujme a je to vzájemné, začneme budovat společný vztah. Postupně se poznáváme, máme společné zážitky a začneme se mít rádi. A také si bohužel vzájemně vytvářet o sobě řadu předpokladů a iluzí.
rozhádaný pár, partnerské vztahy

Například, když vidíme, jak se náš protějšek chová hezky k dětem, začneme z toho usuzovat, že „určitě“ bude chtít mít vlastní děti apod. Z jednoho začneme vyvozovat druhé a už si nijak zvlášť neověřujeme, zda takový předpoklad opravdu platí.

A v tom je základní kámen úrazu.

Předpoklad není realita

Pokud se partner chová jinak, než jsme předpokládali, je zaděláno na konflikt. Vzájemné deziluze, obviňování se nedají rozhodně nedají pokládat za štěstí. Náš partner či partnerka zaujme k situaci stanovisko a pak začne vzájemný boj o vlastní úhel pohledu. Jeho cílem je dostat toho druhého do „normálu“ tedy v podstatě jej donutit k tomu, co jsme očekávali, že udělá.

Konflikt se vyznačuje tím, že každý má svou verzi. Ale konflikt do vztahu opravdu patří. A pokud vám na druhém opravdu citově záleží, cítíte se podvedeni a prožíváte střet mezi vlastními předpoklady a realitou toho druhého.

Jen opravdu málokdo z nás dokáže nedělat si žádné iluze a předpoklady o chování druhých.

Harmonie chce komunikovat

Pokud ustrneme na tom, že patent na pravdu máme my, budeme se ve vztazích opravdu cítit nešťastní. Mít harmonické vztahy a tudíž se cítit dobře a šťastně vyžaduje z naší strany dobrou vůli a úsilí v tom, co můžeme ovlivnit.

Co je lepší pro pleť?

Opálit se, nebo
se zdravě najíst?

To například znamená, že prostřednictvím rozhovoru se snažíme sobě vzájemně a svým stanoviskům se co nejvíce přiblížit. Znamená to tudíž vědět, co ten druhý cítí, co si myslí, co prožívá ve vztahu s námi. A hledat to společné a podporovat to.

Spíše než o obecných těžkostech a pseudopravdách musíme mluvit o svých pocitech. Jasně sdělovat svá přání, oddělovat partnera od problému. Samotný problém totiž má řešení vždy. O něm se pak nakonec můžeme domluvit bez vzájemného osočování. A to nám totiž potom v důsledku zajistí, že se cítíme ve svých vztazích šťastní a spokojení.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Máte ve vztazích smůlu či štěstí?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci