Opálit se? Zdravější je vhodně se najíst!

19.11.2009 00:00   |   Styl
Lidé vypadají lépe, když mají ve tváři trochu barvy. Toho se ale podle vědců dá docílit spíš tím, že budeme konzumovat ovoce a zeleninu, než návštěvou solária nebo vyleháváním na pláži.

Opálit se? Zdravější je vhodně se najíst!

Sérií pokusů vědci ze skotské St. Andrews University zjistili, že Evropané považují za nejpřitažlivější obličeje s mírně načervenalými tvářemi a lehce nažloutlou pletí.

Jak toho dosáhnout?

Tmavší, opálenější vzhled tolik neláká. A právě preferovaného vzhledu se dá dosáhnout tím, že člověk jí hodně ovoce a zeleniny. „Tento objev je velmi zajímavý a dává nám slibný náhled do povahy zdraví," řekl reportérům listu Telegraph profesor David Perrett ze St. Andrews University.

„Jediný přirozený způsob, jak můžeme svou pleť zesvětlit a přidat trochu nazlátlé barvy, je právě zdravější strava. Ta musí obsahovat hodně ovoce a zeleniny. Zdá se, že velmi důležité je nejen to, kolik jíme, ale také, co jíme," dodal.

Málokdo ví:

Menopauza zraňuje srdce
Decka vína denně přidá pět let života

Pigmenty proti infekcím

Vědci se domnívají, že narůžovělé tváře jsou považované za přitažlivé, protože dávají signál o zdraví srdce a plic. Kuřáci a lidé s cukrovkou nebo chorobami srdce mívají pleť méně růžovou.

Lidé dávají přednost lehce nazlátlé či zažloutlé pleti proto, že vypovídá o pigmentech, které daná osoba zkonzumovala v ovoci a zelenině. Tyto pigmenty mají silný antioxidační účinek. Pomáhají tedy tělu vyrovnávat se s infekcemi a i samy o sobě mohou být znakem zdraví.

Skotští vědci provedli studii pomocí softwaru, který umožnil manipulaci s barvou pleti na obrázcích 30 mužských a 21 ženských tváří. Pak požádali 54 dobrovolníků, ať upraví barvu pleti tak, aby člověk na obrázku vypadal co nejzdravěji. Zjistili, že dobrovolníci měli sklon k tomu pleť zesvětlit a přidat trochu růžové i žluté.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Opálit se? Zdravější je vhodně se najíst!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci