Před čokoládou nás brzdí krize?
18.11.2009 00:00 | StylPodle mluvčího společnosti Nestlé Česko Martina Waltera se mírně změnil náš výběr. Kupuje se například méně čokoládových tyčinek a bonboniér, naproti tomu prodej tabulkových čokolád roste.
Krize nám to neosladila
Na trhu se podle něj také projevil krize, spotřebitelé začali nakupovat opatrněji a více se orientovat na slevové akce. Lidé prý také méně "experimentují" s méně známými značkami a více kupují osvědčené výrobky.
Co možná nevíteMilka se třese. Přichází velbloudice |
Závěr roku, zejména Mikuláš a vánoční svátky, jsou pro výrobce čokolády i další potravináře vrcholem sezóny. Čokoládovny proto v posledních měsících roku očekávají zlepšení situace. Otázkou ovšem je, jak může poptávku po čokoládě ovlivnit její možné zdražení.
Zdraží čokoláda?
Podle údajů z konce září se totiž cena kakaových bobů na světovém trhu vyšplhala na nejvyšší hodnoty za posledních 24 let a v nadcházející sezóně hrozí, že poptávka bude vyšší než nabídka. Pokud se tak stane, pak by se mohly dle analytiků zvýšit i ceny čokolády a dalších cukrovinek. Nestlé, jednička tuzemského čokoládového trhu, v současnosti zdražení svých produktů neplánuje.
Spotřeba čokolády a čokoládových výrobků v České republice vzrostla mezi roky 2000 a 2007 téměř o čtvrtinu. Přesto zůstávají Češi s roční konzumací lehce přes pět kilogramů na obyvatele v rámci Evropské unie průměrnými jedlíky a nejsou zdaleka takovými konzumenty této sladké pochutiny jako Švýcaři, obyvatelé Belgie, Britové či Němci.
Instantní radyJak se vylepšit: 25 nejlepších letních triků |
Jakou máte nejraději?
Podle odborníků přicházejí obyvatelé Česka v posledních letech na chuť hořkým čokoládám, tedy čokoládám s vyšším obsahem kakaa. Přesto v oblibě stále vede mléčná čokoláda, kterou obyvatelé Česka kupují přibližně dvakrát častěji než hořkou čokoládu. Na rostoucím zájmu o kvalitnější čokolády mají podle expertů mimo jiné zásluhu nové informace upozorňující na kladný přínos antioxidantů, hořčíku a dalších látek obsažených právě zvláště v hořké čokoládě.
Paleta nabízených příchutí čokolády je dnes mnohem širší, než tomu bývalo před lety. Kromě tradičních oříšků, mandlí či želé se nabídka přísad rozrostla například o lesní plody, pomeranč, mátu, karamelizované kakaové boby, švestky nebo chilli.
jik, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také |
---|