Švýcaři hledají nerozpustnou čokoládu

27.9.2009 00:00   |   Styl
Podle švýcarských badatelů čokoládě, která se teplem rozpouští a lepí se na prsty, už zvoní hrana. Vědci usilují o ideální čokoládu, nejen chudou na kalorie, ale především schopnou odolávat teplotám dosahujícím až 55 stupňů Celsia.

Švýcaři hledají nerozpustnou čokoládu

Výsledku lze prý dosáhnout zvláštním výrobním procesem a nižším obsahem kakaového másla, prozradil ředitel oddělení inovací průmyslového výrobce čokolády Barry Callebaut Hans Vriens.Tento typ čokolády odolávající teplu není vynálezem 21. století. Již léta ji konzumují švýcarští a američtí vojáci, avšak nikdy nemohla být vyráběna průmyslově. O to právě usiluje Barry Callebaut.

Jde hlavně o kšeft

Světový lídr v oboru čokolády věří, že mu jeho nový produkt umožní podstatně zvýšit prodej v Číně, Indii, Jihoafrické republice, Latinské Americe či v jižních částech Spojených států, vysvětluje zástupce společnosti. Švýcarská čokoláda se dosud prodává především v Kanadě, Německu, Francii a Velké Británii, zejména proto, že zde obvykle nepanují taková vedra.

Čokoláda, která se nerozpouští, nic ze své chuti neztrácí. Je zrovna tak křupavá a díky vědeckému zázraku se rozpouští pouze v kontaktu se slinami.Tato inovace zdaleka není jediná. Kromě čokolády odolávající teplu pracují vědci z Barry Callebaut na čokoládové pochoutce, která by činila lidi šťastnými díky příznivým účinkům fenyletylaminu, látce působící jako antidepresivum. „Jde o již známý stimulant. Můžete jej izolovat a získáte ´šťastnou´ čokoládu," vysvětluje Hans Vriens.

Chemie má vylepšit dobroty

Výzkum zdaleka neskončil. Týká se další látky, theobrominu, jehož účinek je stejný jako u kofeinu.Nejméně 230 přírodních látek obsažených v kakaovém bobu má zřejmě příznivý účinek na lidské zdraví a otevírá vědcům cestu k širokému poli možností.

Další přední švýcarský výrobce v sektoru Nestlé chce v září otevřít první výzkumné středisko zabývající se výhradně vývojem luxusní čokolády. V tomto centru se prý spojí umění výrobců čokolády z celého světa, nejlepších cukrářů a expertů na senzorické vnímání, jakož i největších odborníků na obalovou techniku.

Instantní rady

Jak se vylepšit: 25 nejlepších letních triků
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy

Odpůrci varují: Nejezte, co neznáte!

Ani slůvko o ingrediencích, které se budou používat, to zaráží nezávislé švýcarské výrobce čokolády. A před  novými směry varují. Podle nich zůstává používání přírodních přísad jediným způsobem, jak získat nejlepší a nejchutnější čokoládu.

Tabletky, které odolávají teplu, zbavují tradiční produkt zcela jeho přirozené podstaty, tvrdí ředitel nezávislé ženevské firmy Chocolats Rohr Roger Rohr. „Nikdy bych si nekoupil výrobek, u něhož přesně neznám proces výroby a přísady," varuje šéf rodinného podniku. Soudí, že se opravdoví milovníci čokolády budou řídit stejnou zásadou.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Švýcaři hledají nerozpustnou čokoládu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci