Hypnóza opravdu nejsou žádné čáry

25.12.2010 00:00   |   Zdraví a krása
O hypnóze se často hovoří jako o okultní záležitosti. Její pověst je provázena zvědavostí i předsudky, ale také vírou, že pomůže vyřešit snad úplně všechno... Ani jedno, ani druhé. Zkusme spíš hypnózu pochopit jako seriózní terapeutický přístup.

hypnóza

Díky hypnóze lze zdárně řešit některé problémy – může se uplatnit třeba při zvládání bolesti a strachu, můžeme s její pomocí i úspěšněji hubnout.

Hypnóza má hluboký vliv na celý organismus a lze tedy vyvolat řadu pozitivních změn v psychických a fyzických funkcích. S úspěchem se dá používat například při úzkostných poruchách, depresích, ale také při psychosomatických onemocněních.

Nepřekonatelný strach

Třicetiletá Zuzana přišla do ordinace lékaře, který pracoval s hypnózou jako terapeutickým nástrojem s tím, že prožívá nepřekonatelný strach z dopravních prostředků, který ji úplně paralyzuje. Prudce jí v takových situacích bušilo srdce a měla pocit, že se nemůže ani nadechnout.

vrbyZ VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Přítel pořád flirtuje na internetu
Osudový partner dal přednost manželce a dětem
Co sudičky přály mi
Nevím, jak máme přežít

Během předchozí terapie Zuzana zjistila, že obtíže zapříčinila nehoda autobusu, jejíž účastnicí sama před časem byla. Bohužel, při této nehodě zemřel jeden z cestujících.

Zuzana o této příhodě s nikým nemluvila a zážitek se u ní transformoval v nekontrolovatelný strach z dopravních prostředků.

Protože běžnými terapeutickými nástroji se nepříjemné stavy nedařilo zvládat, měla Zuzana obavu, že už snad nikdy ani nepojede autobusem… Proto přistoupila na možnost použít při léčbě hypnózu. A ta jí nakonec pomohla k návratu do běžného života.

Kouzla v tom nejsou

Hypnóza je změněný stav vědomí, kdy je hypnotizovaný člověk odpojen od vnějších podnětů a je plně soustředěn na hypnotizéra. Kritické myšlení, které je obvykle vždy přítomno v běžné lidské komunikaci, je tady „vypnuto“ a tak člověk přijímá sugesce hypnotizéra bez pochyb.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

10x Nespavost očima odborníků
Kdy začíná krize středního věku
Sexuální přitažlivost neovlivníme

Schopnost pohroužit se do hypnózy nemá každý, záleží na osobnosti hypnotizovaného a míře nechat se ovlivnit. Během hypnotického procesu se může člověk vrátit v čase, může dostat pokyn nepamatovat si něco důležitého či naopak mu může být dán úkol, který vykoná.

„Úspěch terapeuta při hypnóze velmi záleží na důvěře mezi lékařem a pacientem“ zdůrazňuje psycholog MUDr. Jan Kozák.

Naučí se zvládat situaci

„Kombinací dvou pokynů (jednoho pokynu, aby hypnotizovaný splnil určitý úkol, a současně druhého pokynu, aby naopak něco zapomněl) může například vzniknout situace, kdy si pacient osladí hned po hypnóze kávu, ačkoliv běžně vůbec kávu nesladí,“ přibližuje metodu lékař. „Na otázku proč, tak učinil, hledá pacient přijatelné vysvětlení jako třeba, že měl chuť na sladké. Není si vědom, že dostal jeden pokyn osladit si kávu a zároveň druhý pokyn zapomenout tento úkol.“

„V případě fobie z dopravních prostředků, tak jak ji popsala paní Zuzana, se lze v hypnóze vrátit v čase do doby, kdy se stala nehoda. Pacientka mluví o všech pocitech a odžívá strach, který způsobil její následné potíže (tedy strach jezdit dopravními prostředky),“ vysvětluje terapii psycholog a dodává:

„Paní Zuzana si pak v hypnóze vyvolává obávanou situaci – jízdu dopravním prostředkem – a učí se zvládat narůstající strach, který se snaží nahradit pocitem uvolněnosti, ten je jí v hypnóze implantován.“

Co je důležité vědět

  • Jakkoliv je hypnotizovaný vydaný takzvaně napospas hypnotizérovi, nevykoná nikdy pokyn, který se mu opravdu příčí. Rovněž není pravdou, že v hypnóze na sebe člověk prozradí něco, co nechce. Značná míra sebekontroly klientovi běžně zůstává.
  • Hypnóza vedená odborníkem je bezpečná. Z lehké hypnózy se člověk po chvíli probere, hluboká hypnóza přejde ve spánek. Není tedy nutné se obávat, že se člověk bez pomoci hypnotizéra vůbec neprobudí.
  • Není vhodné hypnotizovat pacienta trpícího závažnými neurologickými nebo psychiatrickými potížemi – ten by se měl předem informovat u svého lékaře. Překážkou je i výrazněji podprůměrný intelekt.
  • Podmínkou je souhas s metodou a důvěra k hypnotizérovi.
  • Můžete si pamatovat, co se dělo při hypnóze, pokud vysloveně nedostanete pokyn zapomenout.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Hypnóza opravdu nejsou žádné čáry

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci