Jen lékař správně poradí, jak na bílé zuby

11.12.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Již staří Egypťané prováděli bělení zubů pomocí přírodních materiálů – sody a popela.

orbit

Při moderním bělení zubů pronikají aktivní molekuly peroxidu mezi krystaly skloviny, čímž zmenšují a odbarvují v ní usazené pigmenty. Bělicí účinek je viditelný, ačkoli zubní sklovinu nijak nezmění.

Proč? Protože jen kolem dvou procent zubní skloviny jsou organické substance a podílí se na jejich zabarvení. Celých 98 procent jsou krystaly anorganického původu a peroxid na ně nepůsobí.

Bezpečné bělení

Bělením zubů se zabývá i mnoho klinických studií a vědeckých výzkumů. Je bezpečné, pokud jsou zuby a dásně zdravé. Vše se doporučuje provádět pod odborným dohledem, aby se vyloučila jakákoliv rizika (v případě alergie, těhotenství, poruchy vývoje skloviny atd.).

Může vás zajímat

Džusy a limonády ničí zuby!
Jak na zubní hygienu v těhotenství
Pro koho jsou vhodné dentální implantáty?

Je důležité podotknout, že stomatolog musí zuby nejdříve prohlédnout a ošetřit všechny kazy, nevyhovující výplně či odstranit zubní kámen z povrchu skloviny. Poté lze začít s bělením zubů. Kdyby se totiž peroxid dostal do zubního kazu, velmi by to bolelo.

Jak se zuby bělí?

Jakým způsobem se zuby bělí a co všechno závisí na okolnostech bělení? Ordinačním bělením lze docílit relativně rychle velmi dobrých výsledků, ale bývá také mnohem dražší než domácí bělení.

Domácím bělením lze dosáhnout určitého zesvětlení. Výsledek je závislý na stupni a typu zabarvení. Avšak pouze lékař poradí a určí správný postup bělení.

Dobré předpoklady dosáhnout požadované bělosti mají lidé, kteří byli dříve se svoji barvou zubů spokojeni a teprve postupem času jim zuby začaly žloutnout. Takový typ zabarvení je způsoben zejména barevnými pigmenty v jídle a pití. Lze jej vybělit během hodiny v ordinaci, či za dva až šest týdnů doma (závisí to na koncentraci bělícího gelu).

Naopak tmavě zabarvené zuby silných kuřáků budou muset v každém případě podstoupit nejdříve ordinační bělení. A poté bude nutné pokračovat v bělení doma až dva měsíce.

I věk se na barvě odráží

Pochopitelně rovněž věk se na barvě zubů odráží. Nejtěžší jsou případy, kdy nemáte pocit, že se vaše zuby s přibývajícím věkem zabarvily, ale spíše měly vždy (i v mládí) tmavší barvu. V takovém případě nelze výsledek bělení dostatečně přesně předpovědět.

U takových pacientů se ordinačním bělením dosáhne určitého zesvětlení, ale většinou je nutné jej vícekrát opakovat a navíc používat i domácí bělení. Do této kategorie spadají známé tetracyklinové zuby a zuby postižené fluorózou ve formě hnědých skvrn, dále pak zuby, co byly obdařeny tmavou základní barvou.

or

Přečtěte si také


Diskuse: Jen lékař správně poradí, jak na bílé zuby

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci