Zubní hygiena v těhotenství

18.9.2010 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
Maminky by měly myslet na zdraví zoubků svého dítěte již při jeho početí.

orbit klub

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Proč mu tedy nedopřát také bezproblémový vývoj zubů a čelistí?

Poradnu pro těhotné nabízejí všechna kvalitní stomatologická centra. Nastávající maminka se v těchto poradnách dozvědí, jak pečovat o svůj chrup a následně i o chrup svého dítěte.

Může vás zajímat

Džusy a limonády škodí zubům!
Pro koho jsou vhodné dentální implantáty?
Jen stomatolog poradí, jak na bílé zuby

Pokud žena o svůj chrup správně pečuje, není důvod obávat se v období těhotenství problémů se zuby a dásněmi. Ani není nutné měnit hygienické návyky.

Co je dobré vědět?

  • Větší kazivost zubů coby důsledek gravidity je pověra – pokud se v těhotenství začnou kazit zuby, je to následek zanedbání péče o chrup, častějšího mlsání, eventuálně působení žaludečních šťáv při těhotenských ranních nevolnostech.
  • U těhotných žen se může zvýšit krvácivost dásní – částečně se na tomto stavu podílí hormonální změny v gravidním organismu. Primární příčinou kazivosti zubů je však přítomnost plaku. Dáseň je tomto období vůči jeho škodlivinám vnímavější.
  • Zubní plak je neviditelný film bakterií, který se tvoří na povrchu našich zubů. Pokud se bakterie přemnoží, vylučují toxické látky a kyseliny, které odvápňují sklovinu (vzniká zubní kaz) a dráždí dásně.
  • Těhotenství je vhodný čas „dát svůj chrup do pořádku“. Důraz je kladen především na kvalitní jídelníček. Strava by měla obsahovat dostatek minerálů, vitamínů a bílkovin.
  • Přísun minerálů, vitamínů a bílkovin je podstatný i pro chrup dítěte, který se začíná zakládat a vyvíjet již během prenatálního období.
  • Důležitá je preventivní prohlídka u stomatologa (její provedení by mělo být zaznamenáno i v těhotenském průkazu) a samozřejmě kvalitní a důsledná hygiena ústní dutiny.
  • Zubní lékař a dentální hygienistka by měli být o graviditě své pacientky informováni i z důvodu načasování některých zákroků – rentgen, užití analgetik a anestetik, bělení a další.

or

Přečtěte si také


Diskuse: Zubní hygiena v těhotenství

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci