Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

8.11.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Dříve byly chybějící zuby často nahrazovány umělými korunkami, můstky, nebo snímatelnými částečnými či totálními protézami.

ORBIT KLUB

U některých z těchto forem bylo zapotřebí obětovat zdravé vedlejší zuby, které se obrousily, a tak zajistily upevnění umělých náhrad.

Kořen zubu v takových případech nebyl nahrazen. Prázdný prostor v čelisti zůstal nevyplněn, tím došlo ke stažení kosti a během následujících let ke ztrátě původní kostní masy – k takzvané atrofii.

Co je zubní implantát?

Zubní implantát je titanový váleček, který se v místě chybějících zubů zašroubuje do předvrtané kosti. Implantáty lze také označit za "umělé kořeny".

Umělé kořeny jsou části zubu, nacházející se v kosti čelisti. Podle druhu má zub jeden až tři kořeny.

Může vás zajímat

Džusy a limonády ničí zuby!
Jen stomatolog poradí, jak na bílé zuby
Jak na zubní hygienu v těhotenství

Používáním zubních implantátů jako náhrady zubů se mohou výše uváděné problémy značně omezit. Implantáty jsou účinné náhrady chybějících zubů a také stabilním základem pro jisté upevnění korunek v čelisti.

V případě ztráty zubu umožňují implantáty zachovat ostatní zdravé zubyˇi kost, přičemž základní funkce chrupu, jako kousání a žvýkání, je zachována. V mnoha případech je pacient ušetřen nevýhod protézy.

Kdy je implantát vhodný?

Dentální implantáty jsou vhodné v případech, kdy jsou splněny všeobecné zdravotní a anatomické předpoklady, například ukončen kostní růst. Věkové ohraničení neexistuje, lze tedy v jakémkoliv věku zaplnit menší či větší mezery mezi zuby.

Implantáty se dobře uplatní u mladších i starších pacientů. Ve všech případech by však ošetřující lékař před předpokládanou implantací měl provést podrobné vyšetření a zjistit kvalitu kosti.

Péče o implantáty

Důležitou zárukou funkčnosti zubních implantátů jsou pravidelné návštěvy a kontroly u stomatologa. Nedostatečná hygiena a péče o chrup totiž vedou k zánětu dásně i čelisti. A rovněž pak mají za následek uvolnění implantátu, jeho následné nucené odstranění – podobně jako u vlastních zubů.

or

Přečtěte si také


Diskuse: Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci