Velké dilema: Zavolat paní na hlídání?

11.11.2009 00:00   |   Děti
Je to velké dilema. Rádi bychom čas od času někam vyrazili do společnosti nebo si zařídili nějaký zkrácený úvazek v zaměstnání.Co ale s naším děťátkem, když babička právě není k dispozici? Dá se věřit agenturám, které nabízejí chůvy? A nebude potomek bez nás psychicky strádat?

Velké dilema: Zavolat paní na hlídání?

Odjakživa platí, že spokojená maminka rovná se spokojené dítě. A i žena na mateřské občas potřebuje „vypnout“ a pobavit se. Měla by se dál zajímat o svou profesi a určitě nezavrhovat možnost, aby si své znalosti v oboru dále rozvíjela.

Dětská psycholožka Jana Sedláková dokonce tvrdí, že dítě by si postupně mělo zvykat na to, že život se neskládá jen z nejbližších lidí v rodinném kruhu.Dobře vybraná chůva mu absenci maminky na několik hodin týdně klidně vynahradí a rozhodně mu nijak neuškodí.

Pečlivě vybírejte

Při výběru paní na hlídání však musíme být velmi obezřetní. Nejlépe je vybírat podle doporučení někoho známého nebo se alespoň obrátit na osvědčenou agenturu. Ta nám své chůvy nejen doporučí, ale i se za ně zaručí.

Navíc jsou chůvy pojištěné na škodu, která by nám mohla vzniknout. Zárukou také může být to, že na hlídání dětí od 0 do 3 let agentury dost často vyžadují od svých zaměstnanců zdravotnické vzdělání a pro starší děti pak pedagogickou praxi.

Internet ano, či ne?

Pokud budeme pátrat na vlastní pěst na internetu, musíme dát hodně na vlastní instinkt. A s vyhlédnutou chůvou je nutné se sejít, udělat si na něj dost času a co nejvíc s ním hovořit. Teprve pak se totiž leccos ukáže. Každopádně na dlouhodobější hlídání je zřejmě lepší zvolit pracovníka nějaké agentury, která garantuje i určitou právní jistotu.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Co je třeba vysvětlit

Máme-li už vybranou chůvu, určitě bychom jí měli říct vše o zdravotním stavu dítěte. Zda má nějaké alergie, astma, úrazy ap., ale i to, jestli je nastydlý, nevyspalý, mrzutý. A podrobně s ní probrat, jak se má zachovat v případě, že nastanou nějaké komplikace. Musí mít také všechny kontakty, na kterých nás v době hlídání spolehlivě zastihne a ukázat jí doma vše, co by mohla při hlídání potřebovat.

Samozřejmě, že bychom se měli domů vrátit přesně tak, jak jsme se s chůvou domluvili. A pozor! V případě, že hlídání skončí pozdních nočních hodinách, jsou rodiče povinni chůvě zajistit bezpečnou dopravu domů (taxi, odvezení na nejbližší možnou zastávku MHD, umožnit přespání).

Jaké jsou povinnosti chůvy

Dobrou chůvu poznáme už podle toho, že je jí vlastní dochvilnost. Měla by také být iniciativní a sama se vyptat na případné povahové vlastnosti dítěte, zdravotní potíže. O dítě musí pečovat velmi svědomitě a osobně, zajistit, aby nedošlo k úrazu nějakou nezodpovědností. V žádném případě ho nesmí nechat samotného bez dozoru.

V případě, že si dítě nepřevezmeme ve stanovenou dobu bez předchozího upozornění, musí nás chůva nejprve kontaktovat, pokud se to nepodaří, zavolá agenturu a počká na vyřešení situace. Nikdy nesmí dítě opustit.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Velké dilema: Zavolat paní na hlídání?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci