Hubněte s výstřední Madonnou
16.2.2010 00:00 | HubnutíKdyž Madonnu pozval tehdy ještě její manžel Guy Ritchie u příležitosti jejích 46. narozenin na oběd, se zlou se v honosné restauraci potázal. Také číšník zůstal paf, když Madonna prohlásila: "Tohle jíst nebudu," a vrátila celou porci.
Trochu nedůtklivě se pak obrátila k manželovi: "Tys zapomněl? Jsem přece makrobiotička!"
Když se uklidnila, vysvětlila situaci i personálu: "Promiňte, nejím nic jiného než makrobiotickou stravu."
Seriál HUBNĚTE S...
|
Co je makrobiotika
Výraz "makrobiotika" pochází z řeckého označení pro "dlouhý a nádherný život" a stala jeden čas módou mezi hvězdami Hollywoodu. Vyznavači tohoto způsobu stravování jedí organicky pěstované kompletní potraviny a potraviny zpracovávané přirozenými postupy, včetně konzumace celých zrn.
U makrobiotiky jde zejména o hnědou rýži, pšenici, oves a pohanku, dále se to týká potravin ze soji, jako jsou miso, tofu, shoyu (přirozená sójová omáčka), a tempeh a také čerstvou zeleninu, nori, kombu a jiné mořské zeleniny, širokou škálu ochucovadel a jiných zdravých potravin a nápojů. Pokud člověk u tohoto z medicínského hlediska kontroverzního způsobu stravování vydrží, zbaví se určitě všech přebytečných kilogramů.
Madonnina makrobiotická dieta
Gomasio
Na pánvi osmažíme mořskou sůl a šálek propláchnutých sezamových nebo lněných semínek (dostatečně opražená jsou tehdy, když začínají praskat). Směs potom vložíme do mlýnku na mák, umeleme a používáme jako přísadu do salátů, na uvařenou rýži či jiné obiloviny.
Pohanková pomazánka
Šálek uvařené pohanky smícháme s dvěma polévkovými lžícemi podušené cibulky, třemi čajovými lžičkami olivového nebo sezamového oleje, třemi lžičkami sušeného droždí a jednou lžičkou sojové omáčky Shoyu. Přidáme ještě tři stroužky drceného česneku a sůl.
Klíčená špalda (nebo jiné obiloviny)
Špaldu nejprve na 12 hodin namočíme v dostatečném množství vody a dáme do tmy. Třikrát denně pak klíčící špaldu promýváme na sítku. Za dva dny (špalda je měkká a klíčí rychle) můžeme klíčky jíst. Můžeme je konzumovat i na chlebu, bramborách či rýži, nebo je přidávat do jogurtů, salátů či polévek.
ron
Přečtěte si také