Šampaňské – dobré na srdce, tvrdí vědci

18.12.2009 00:00   |   Styl
Vědci zjistili, že pití šumivého vína má stejně pozitivní vliv na srdce, a kakao také. Před Silvestrem rozhodně povzbudivá informace!

šampaňské a jahody

Tým vedený Dr. Jeremy Spencerem z Univerzity v Readingu zjistil, že šampaňské má stejně kladný efekt na srdce jako červené víno. Obsahuje totiž polyfenolové antioxidanty, o nichž se předpokládá, že chrání před vlivem volných radikálů v těle. Tyto antioxidanty zpomalují vylučování oxidu dusíku z krve, snižují krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních příhod či mrtvice.

Snižuje riziko mrtvice

“Zjistili jsme, že pár skleniček denně má kladný vliv na žilní stěny. Z toho plyne, že šampaňské může snižovat nebezpečí mrtvice a srdečních chorob. Je to velmi zajímavé," řekl Dr. Spencer reportérům listu Telegraph.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Ženy, které svým protějškům zazlívají,
že chodí „na jedno“, dělají chybu. Měly
by se spíš sebrat a jít s nimi!

PIVO PROSPÍVÁ I ŽENÁM

Tento tým vědců zjistil, že i kakao obsahuje hodně polyfenolových antioxidantů, což znamená, že nám třeba šálek horkého kakaa před spaním prospěje. “Ale přiznávám, že to už není taková zábava," poznamenal ke kakau Dr. Spencer s úsměvem.

Vědci se ujali výzkumu šampaňského, protože se ví, že prospěšné antioxidanty jsou v červeném víně, ale nikoliv v bílém. O šampaňském přetrvávaly pochybnosti, protože toto víno obsahuje jak červené, tak i bílé hrozny. Vyrábí se ze směsi hroznů pinot noir a pinot meuier i jedné bílé odrůdy, konkrétně chardonnay.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Šampaňské – dobré na srdce, tvrdí vědci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci