Jak si užít Vánoce a nepřibrat

5.12.2009 00:00   |   Styl
To je každoroční dilema, které nás před svátky přepadá. Užívat si všech požitků anebo se jen dívat, jak si ostatní členové rodiny dávají do nosu a neskonale trpět.

šampaňské, přípitek, oslava

Naše rada zní: užívat si, ale s rozumem, abychom zase 2. ledna neproklínali novou digitální váhu, kterou jsme jako naschvál dostali od Ježíška.

Už před svátky bychom měli dodržovat pravidelný režim. Nejvíce se rozjíždíme už při pečení cukroví, které bývá doplněno popíjením nezbytného rumu či vaječného koňaku. Je jasné, že tyhle sladké orgie pak kompenzujeme masem nebo uzeninami. No, a kila jdou pomalu ale jistě nahoru už před Štědrým večerem.

Ten je pak dovršením veškerého obžerství. O tom mluvili už kronikáři ve středověku, když si stěžovali, že Češi nejsou střídmí ani v pití ani v jídle. A tak se vlastně musíme bránit i tradicím a genetickým kódům, které nám přikazují jíst do prasknutí.

chlebaMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dieta na lepší náladu? Chleba!
Nejlepších 50 bouračů tuku
Ženské křivky napoví o inteligenci

Víkend bez prachovky

Jak to tedy řešit? Už touto dobou bychom měli jíst pravidelně aspoň třikrát denně a sledovat kalorický přísun. Samozřejmě nepřestávat se sportovními aktivitami. Dokonce ženy by se mohly vzdát jednoho uklízecího víkendu a vyrazit na víkend cvičící.

Ono se všechno dá stihnout. A pokud se můžeme vyhnout pozváním do cukráren nebo na ochutnávání cizího cukroví, udělejme to.

Malé dávky jsou řešení

Pokud musíme ještě před Vánocemi absolvovat mnohé večírky, jezme na nich rozumně. Vyberme si z celého menu jen pár malých jídel a ta si klidně dopřejme. Nemusíme zrovna chroupat mrkev, ale vybírejme si pokud možno z těch méně kalorických. Je lepší si dát kuřecí salát než kus pečeného vepřového. Vůbec nejlepší je zůstat u ochutnávání. Vzít si od všeho jen vzorek.

slavnostní tabule, partyKlíčovým momentem na těchto párty je ovšem alkohol. Také ten by měl zůstat ve fázi ochutnávání. Navíc k němu patří nebezpečné slané oříšky a chipsy. Alkohol by zkrátka měl fungovat jen jako prostředek k osvěžení, k navození nálady a ne k opíjení se. Ostatně pokud pijeme například víno pozdě večer, naše tělo má celou noc dost práce s jeho odbouráním, takže nemá čas na tuky!

Vyhněte se sladkostem

Budou na nás útočit na každém kroku. Vánoční cukroví, čokoládové figurky, dortíky a ostatní nepřátelé naší figury. Musíme se naučit je ignorovat. Dopřejme je našim hubeným dětem a přátelům. My si za to můžeme dát ovocný salát s trochou šlehačky nebo netučný jogurt. A když už si nějaký ten vanilkový rohlíček dáme, pak bychom měli zůstat u dvou, tří...

Plné žaludky je nejlépe vzít na vzduch a na dlouhé procházce jim dopřát vytrávení. Nejhorší, co můžeme udělat, je odvalit se do postele. Naši předkové věděli, proč chodí na půlnoční – nebylo to jen kvůli rozjímání.

Nebuďme provinilí

Po svátcích se netrestejme hladovkou. To by stejně nemělo takový účinek, jaký bychom si představovali. Spíš přidejme tekutiny – více pijme čaj, vodu, jezme dietní polévky a jídla, jako je netučné kuře, sýry a jogurty. A nějakou dobu se nevažme. Zkazili bychom si začátek Nového roku a to přece nechceme!

zp

Přečtěte si také


Diskuse: Jak si užít Vánoce a nepřibrat

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci