Pro klouby je lepší běhat naboso

6.1.2010 00:00   |   Styl
Běh ve sportovní obuvi sice chrání chodidla před nárazy, ale síla dopadu se přesunuje do kotníků, kolen a kyčelních kloubů, které jsou tak mnohem více zatěžovány. Zjistili to vědci Virginské univerzity v americkém Charlottesville.

běží naboso

Běžecké boty zatěžují klouby dokonce více, než jehlové podpatky dámských lodiček.

Vědecký tým Dr. D. Casey Kerrigan, která vede univerzitní katedru tělovýchovného lékařství a rehabilitace, dospěl k závěru, že sportovní obuv chrání chodidla, ale jinak by spíš než běhu měla být konstrukčně uzpůsobena chůzi naboso.

Bez bot přirozenější

Debata o přednostech běhu naboso probíhá již celá léta. Zastánci "bosých nohou" tvrdí, že když lidé běhají bez obuvi, volí přirozenější styl pohybu a vyhýbají se prudkému dopadu na chodidla, především pak na paty.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Američtí vědci z Virginské univerzity zkoumali 68 běžců, kteří za sebou dosud nemají žádná zranění a běhají v průměru 25 kilometrů týdně. Nejprve sledovali jejich běh na trenažéru ve standardní sportovní obuvi a pak jej porovnávali s během naboso.

Kotník, koleno a kyčel trpí

Závěr je takový, že běh v botách zvyšuje otáčivý pohyb, kterému jsou vystaveny zejména kyčelní klouby, ale i další klouby nohou. Běžecká obuv totiž zpevňuje chodidlo a vůbec nohu pod kotníkem. Avšak právě změkčení pod patou a nožní klenbou zase vede k většímu tlaku na klouby, které se nacházejí nad kotníkem.

„V průběhu studie nás skutečně nic nepřesvědčilo o tom, že by dnešní design běžecké obuvi prospíval dlouhodobému zdraví běžců. Dokonce to vypadá tak, že ani přes pokroky v technologii se nijak nesnížil počet běžců, zraněných na delších tratích," uvedla vedoucí studie Dr. D. Casey Kerrigan pro americkou televizní stanici NBC News.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Pro klouby je lepší běhat naboso

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci