Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti

9.6.2015 00:00   |   Děti
Často se zapomíná na to, že i ten nejmenší človíček má právo na své soukromí. A nejen právo – on ho opravdu potřebuje.

děti

Potřebuje svůj prostor pro „nejdůležitější věci na světě,“ potřebuje svůj klid na snění a rozjímaní a svá malá tajemství. Měli bychom to respektovat.

Samozřejmě, že se jako rodiče snažíme vědět o dítěti všechno a máme k tomu dobrý důvod – jeho vlastní bezpečí. Ale abychom se něco dozvěděli, nemusíme prohrabávat šuplíky, kontrolovat poštu nebo dokonce číst deník.

Nejlepší je vlastní pokojíček

Touží po něm každé dítě. Ne vždy ale lze takové přání splnit. Buď je byt příliš malý, nebo je dětí více. I v takovém případě bychom ale měli už od nejmenšího věku vytvořit každému z dětí jeho koutek, kde bude svým pánem. Stačí k tomu třeba jen pracovní stolek, postel a noční stoleček.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Vyučování vlastně začíná už u vás v kuchyni
Hurá na prázdniny k babičce!
Obývák na zahradě je pro léto ideální

A je-li v jednom pokoji více dětí, je dobré vymyslet, jak vhodným sestavením nábytku nebo závěsem či paravánem každému z nich jeho prostor odclonit od ostatních, aby měl co nejvíce soukromí. A chtějí-li si děti poslouchat každý svou hudbu, nezbude, než pořídit všem kvalitní sluchátka. Někdy nejsou od věci dokonce i špunty do uší, aby jeden mohl nerušeně spát, zatímco druhý se učí nebo hraje na počítači.

Chce to respekt

Pokud už dítěti jeho prostor vyčleníme, měli bychom vzít na vědomí, že do něj budeme vstupovat pouze s jeho vědomým a svolením. To znamená, že už odmalička si zvykneme k dítěti do pokoje nevrazit jak jednotka rychlého nasazení, ale raději zaklepeme, než vstoupíme. Dítěti se nebudeme prohrabovat v jeho věcech, když tam není.Chceme-li uklidit, necháme ho při tom pomáhat. Třeba si raději časem začne uklízet samo, než aby musel vše dělat za naší asistence.

pokojík

Pozve-li si dítě kamarády, určitě nad nimi nebudeme stát, stejně tak nebudeme poslouchat jeho telefonické hovory.

Možná, že pro nás takový postup bude zpočátku obtížný – vždyť já jsem dospělý rodič, který vím vše nejlépe a nebudu se dítěte dovolovat, jestli mu mohu uklidit pracovní stůl. Jenže respekt budí respekt a naše snaha se nám brzy vyplatí.

Dítě pravděpodobně bude na oplátku respektovat nás, bude mít k nám větší důvěru a možná nám poví i to, co bychom zbytečným slíděním v jeho věcech stejně nikdy nezjistili.

Sourozenecké boje

Nedostatek soukromí často vyvolává i vážné sourozenecké rozepře. Nikdo nemá rád, když mu brácha čte milostné SMSky nebo, když si ségra bez dovolení půjčí tu skvělou mikinu. Je proto dobré vést také děti, aby se vzájemně respektovaly a „nelezly si“ do svých věcí.

Při troše dobré vůle je přece možné i ve společném pokojíčku získat kousek nikým nenarušovaného prostoru, kde se dotyčný bude cítit v bezpečí a svůj.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Dostatek soukromí by měly mít i vaše děti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci