Kdy dát dítěti první mobilní telefon?

20.11.2015 00:00   |   Děti
Kdo ze školáků ještě nemá svůj mobil? Snad jen ten největší zoufalec, kterému se všichni smějí. Můžeme s tím nesouhlasit a mobilmánie se nám nemusí líbit, nicméně kolik důvodů je proti, tolik je i pro nákup mobilního telefonu pro naše potomky.

děti a mobil

Dítě a mobilní telefon, to je často diskutované téma mezi rodiči i odborníky. Roli zde hraje strach rodičů o bezpečnost dítěte, touha malých školáků vyrovnat se spolužákům a blýsknout se nejnovějším přístrojem, i celá řada zásad, pouček a výchovných teorií.

K telefonování? Možná

Ačkoliv se průměrný věk dětí, které obdrží svůj první mobil, podstatně snižuje, stále záleží na okolnostech a především samotných schopnostech dítěte. Zatímco starší generace brala mobil jako revoluci v telefonní komunikaci, děti vnímají mobil jako nástroj pro telefonování často až v poslední řadě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umí vaše dítě bezpečně užívat tablet a telefon?
Kapesné pro děti: Kolik a od kdy
Jak se před dětmi neznemožnit

Důležitější pro ně je, o jaký model se jedná, kolik her na něm mohou hrát, a jestli se z něj připojí i na internet. V dnešní době chodí s mobilem v ruce už i mnoho předškoláků, a tak se dítě může mnohdy cítit o něco ochuzeno, přitom samo ještě pořádně neví o co.

Často se také může dostat do situace, kdy se pro něj mobil stává jakýmsi sociálním statutem. Jaká je tedy ta hranice, kdy by měli rodiče začít mobilní telefon zvažovat?

Netřeba pospíchat

„Vycházím z toho, že dříve než v 7 letech to určitě není vhodné, protože do té doby je dítě v období tzv. magického věku, kdy by ještě mělo »žít v pohádce«,“ míní dětská psycholožka Lýdie Džundová, která spolupracuje se společností Tesco Mobile, druhým největším virtuálním operátorem na českém trhu.

V době prvního stupně mobil často ani nepotřebuje. Výjimkou je situace, kdy dítě navštěvuje školu mimo bydliště či dochází na kroužky. Pak může být mobil užitečný, protože se dítě může kdykoli spojit s rodiči.

„Není ale nutné dávat mu jej k dispozici trvale, stačí zapůjčit na ony kritické momenty a doma opět odložit na poličku,“ podotýká Lýdie Džundová.

Kdy přichází zlom

„Jakýsi zlom je hranice 10 let, kdy je opravdu vhodné o mobilu začít uvažovat, ale samozřejmě s jistými pravidly a omezeními. Spadá to do období před pubertou, kdy je porovnání s ostatními vrstevníky nejdůležitější,“ dodává dětská psycholožka.

V souvislosti s prvním mobilem jsou však rodiče vystaveni nelehkému úkolu, a to stanovit pravidla jeho používání. Správně vybalancovat hranici mezi naštvaným teenagerem a nepříjemným překvapením v podobě vysokých účtů za telefon není vůbec jednoduché.

Jaký tarif?

Vhodným i výchovným řešením je předplacená karta. Rodič může sám rozhodnout, kolik peněz dítěti na telekomunikační služby poskytne, a samo dítě bude mít jasný přehled o tom, kolik utratilo a kolik mu ještě zbývá. Naučí se tak přemýšlet o penězích a pečlivě si rozvrhnout útratu.

Pokud vybíráte pro dítě mobilního operátora, myslete v kontextu celé rodiny. Někteří nabízí bezplatné volání v rámci vlastní sítě, což může rodině ušetřit vysoké finanční částky, protože členové rodiny vzájemně provolají nejvíce. Vyplatí se projít jednotlivé nabídky a vybrat na míru…

A ještě jedna důležitá rada: „Máte strach, že se z dítěte stane „závislák“ na mobilu? Omezte proto hovory v jeho přítomnosti na minimum a vyhněte se bezcílnému brouzdání po internetu z mobilního telefonu či hraní her. Dítě podvědomě opakuje vše, co vidí kolem sebe,“ připomíná Lydie Džundová.

ztz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kdy dát dítěti první mobilní telefon?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci