Eliška a Jakub – naše nejčastější miminka

20.10.2015 20:00   |   Děti
Eliška a Jakub – to jsou největší hvězdy v hitparádě jmen miminek, narozených letos v České republice. Vyplývá to z podrobné statistiky, kterou dnes představil Český statistický úřad.

jména

Křestní jména dětí sleduje Český statistický úřad (ČSÚ) již šestnáct let: „Od roku 1999 vládne mezi chlapci neohrožený triumvirát Jan, Jakub a Tomáš,“ vysvětluje prof. Ing. Iva Ritschelová, CSc., předsedkyně ČSÚ.

Mezi dívkami je to pestřejší – za posledních šestnáct let se vystřídalo na prvních třech místech celkem devět jmen. Eliška letos vítězí nad Annou a Terezou, která však dlouhodobě patří mezi vůbec nejoblíbenější křestní jména.

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Pokud jde o rodiče, tak maminky se letos nejčastěji jmenují Jana, Lucie a Petra a tatínkové Jan, Petr a Martin. A porovnáme-li nejčastější jména rodičů se jmény jejich dětí, pak velmi podobné jsou u otců a synů.

„Mezi deseti nejčastějšími jmény maminek a dcer naopak není ani jedno stejné jméno. Souvisí to mimo jiné s tím, že u výběru křestních jmen holčiček jsou rodiče kreativnější,“ říká Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace ČSÚ.

Chlapci dědí jméno po rodičích ve více než šestnácti případech ze sta, dívky jen v necelých pěti.

CO PROZRADÍ DATUM NAROZENÍ?

Zjistěte si z data narození povahu člověka,
jeho schopnosti a dovednosti. Odhalíte, jak
je vášnivý a jestli je citlivý. Čísla napoví, zda
je praktický či naopak „věčně létá v oblacích“,
jestli je vytrvalý a trpělivý nebo nedočkavý.

SLEDUJTE NAŠI ŠKOLU NUMEROLOGIE

Zajímavé je rovněž regionální srovnání – u dívek jsou v krajích letos nejčastějšími jmény Eliška a Tereza. Anna figuruje na prvním místě v Praze, Královéhradeckém kraji a ve Zlínském kraji. V Ústeckém kraji vítězí Natálie, v Libereckém kraji pak Adéla spolu s Terezou.

U chlapců patří v devíti krajích letos mezi nejoblíbenější jméno Jakub a ve třech krajích Jan. V kraji Královéhradeckém pak vítězí Tomáš a v kraji Olomouckém zase Filip.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.

Přečtěte si také


Diskuse: Eliška a Jakub – naše nejčastější miminka

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci